Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pod okriljem Študentske organizacije Slovenije poteka jesenska krvodajalska akcija Častim pol litra. V Mariboru so jo pripravili v organizaciji tamkajšnjega območnega združenja Rdečega križa, Centra za transfuzijsko medicino Kliničnega centra in študentske organizacije v študentskem kampusu.

Sicer kulturnouprizoritveno središče je tokrat dobilo novo namembnost – postalo je središče krvodajalske akcije mladih, ki pa so, kot je poudaril sekretar tukajšnjega Rdečega Križa Metod Dolinšek, prihodnost krvodajalske družine. "Velikosti te populacij, ki ne morejo več darovati krvi, so tako velike, da mi, če podvojimo število krvodajalcev pri mladih, komaj izenačimo, koliko nam jih vsako leto izpade," je poudaril.

Mladi se vračajo, pravi vodja akcije na mariborski študentski organizaciji Avguštin Erdelj, ki pričakuje udeležbo na ravni predpandemične, to je več kot sto krvodajalcev. "Med covidom je bilo zelo porazno. Po covidu smo izgubili tiste študente, ki so hodili, saj se je menjala celotna generacija, zdaj smo jih končno spet malo spodbudili, da začnejo darovati kri."

Po besedah vodje Centra za transfuzijsko medicino Erike Kavaš je pomembna skrb za krvodajalce, na državni ravni pa smernice: "UKC Maribor pokriva porabo krvi v treh bolnišnicah, povprečno v zadnjih letih tudi po mojih izračunih je to okoli štiristo enot na teden, trenutno so zaloge stabilne, ampak to pomeni, da moramo iz tedna v teden zbrati dovolj krvi."

Študentska krvodajalska akcija Častim pol litra se bo nadaljevala v torek med 7.30 in 17. uro v mariborskem Centru za transfuzijsko medicino.