Visokotemperaturna toplotna črpalka. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Visokotemperaturna toplotna črpalka. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

V stavbi mariborskega kopališča Pristan, ki stoji v neposredni bližini reke Drave, je Energetika Maribor postavila novo visokotemperaturno črpalko. Ta bo delež obnovljivih virov energije v mestu povečala na deset odstotkov.

Mariborski župan Saša Arsenovič pojasnjuje, da so šli v smer diverzifikacije energentov: "Skušamo uporabiti tisto, kar imamo tukaj. Plina nimamo in je vedno bolj pod vprašajem. Zdaj stavimo na sončno energijo, fotovoltaiko, biomaso in razliko v temperaturi iz naše Drave."

Nova visokotemperaturna toplotna črpalka kot vir uporablja toploto Drave, pri čemer bo voda po oddaji toplote ohlajena vrnjena v reko. "Na ta način v poletnih mesecih dosežemo 10 odstotkov našega odjema za sanitarno vodo, v skupni bilanci pa to pomeni dva odstotka naših obnovljivih virov," je razložil Jože Hebar, direktor Energetike Maribor.

Zneski na položnicah za ogrevanje se zaradi nove investicije ne bodo znižali. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer pravi: "Današnje cene, tako električne energije kot zemeljskega plina, omogočajo znižanje končnih maloprodajnih cen, s tem da je bilo pri električni energiji tako, da so bile v preteklem letu cene še vedno prenizke."

Minister je Mariborčanom sporočil tudi to, da so bili uspešni na razpisu za pridobitev 1,3 milijona evrov za novi kotel za biomaso, ki ga bo mesto uporabljalo za pridobivanje zelene, do okolja prijazne energije za daljinsko ogrevanje 13.000 gospodinjstev.

Maribor: Delovati je začela toplotna črpalka, ki toploto jemlje iz Drave