Franc Dover. Foto: Radio Maribor
Franc Dover. Foto: Radio Maribor

Ob tem je izrazil prepričanje, da je šlo za politično menjavo.

Dover je na zboru, ki se ga je udeležilo nekaj deset zaposlenih, med drugim izpostavil vse uspehe iz svojega štiriletnega mandata, pa tudi, da jim je uspelo ustvariti odlično klimo med zaposlenimi ter zaupanje 165.000 uporabnikov v devetih občinah.

Med največjimi dosežki je omenil, da se je ob svojem prihodu soočil z nedelujočo sortirnico odpadkov, ki so jo nato z lastnim znanjem zagnali, da danes v eni izmeni deluje s polno zmogljivostjo 30.000 ton obdelanih odpadkov letno.

Spomnil je, da je Snaga do njegovega prihoda poslovala negativno, v letih 2022 in 2023 pa da so dosegli izjemne rezultate, ki so jim omogočili izplačilo trinajste plače. Lani so iz tržne dejavnosti pokrili tudi skoraj 200.000 evrov za delovanje zavetišča za male živali, je poudaril Dover in dodal, da so z bankami uspeli uskladiti reprogram obveznosti, ves čas pa tudi obnavljali svoj vozni park.

Vsi ti in številni drugi uspehi po mnenju Dovra za nadzornike in lastnika niso pomembni, prav tako ne njegove strokovne reference in pretekle delovne izkušnje. "Nekateri, vendar prevladujoči člani nadzornega sveta vsega tega niso upoštevali. Izpolnjujem vse pogoje za razpisano delovno meto, kar pa na podlagi pridobljenega pravnega mnenja z mariborske pravne fakultete, ki ga je pridobil svet delavcev, ne velja za imenovanega direktorja," je dejal Dover.

Mariborska Snaga bo dobila novega direktorja

Nadzorniki so v ponedeljek za novega direktorja od 1. julija imenovali Vita Martinčiča, ki mu Dover očita, da nima izkušenj z vodenjem vsaj srednje velikega podjetja, niti podjetja s področja komunalnih dejavnosti. Po njegovem je pri imenovanju največ štelo dejstvo, da je član Gibanja Svoboda in njihov svetnik v Slovenski Bistrici.

Dosedanji direktor je dejal, da odločitev nadzornega sveta spoštuje, ob tem pa napovedal, da bo izkoristil vsa pravna sredstva za dokazilo, da je predsednik nadzornega sveta ravnal negospodarno.

Po besedah predsednika Snaginega sindikata Srečka Turka je po odločitvi nadzornikov vzdušje v kolektivu slabo, saj so razočarani in ne vidijo razlogov za menjavo uspešnega direktorja. "Po dolgem času smo z enim od direktorjem dobro sodelovali in s socialnim dialogom rešili tudi nekatera odprta vprašanja," je dejal.

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki si je menjave na čelu Snage želel že pred iztekom mandata, a lani naletel na nasprotovanje zaposlenih in medtem že nekdanjega predsednika nadzornega sveta Milana Lukića, je v torek povedal, da je Snaga občinsko podjetje v dobri kondiciji, tudi Dover je svoje delo opravil dobro, a je včasih dobro prevetriti ekipo, tako da upa, da bo novi direktor bolj timski igralec, kot je bil Dover.

"Pred Snago so veliki izzivi - selitev, zagotavljanje materiala za potencialno energetsko izrabo odpadkov, če se bo dalo, še povečati trg pobiranja smeti, čakajo nas odločitve glede kompostarne. Zato potrebujemo dobro vodenje, da bomo tem izzivom kos," je še dodal župan.

Prvi mož Javnega holdinga Maribor, katerega del je tudi Snaga, Andrej Rihter je bil v odzivu še krajši, saj da je nadzorni svet samostojni organ, ki nadzira ter usmerja delo uprave. "Odločitev je treba spoštovati, saj so pri odločanju samostojni in imajo na podlagi tega tako pristojnosti kot tudi odgovornosti," je dodal.