Za novo, rdečo, brezstično kartico bo treba odšteti štiri evre. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Za novo, rdečo, brezstično kartico bo treba odšteti štiri evre. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Večnamenska brezstična kartica je prilagojena za javni mestni in integrirani potniški promet, torej tudi za vlak. Mestni avtobusni prevoznik Marprom dozdajšnjih kuponskih vozovnic za javni promet ne bo več izdajal. Vsi, ki so do zdaj uporabljali vozovnice javnega mestnega potniškega prometa, bodo te morali zamenjati do 30. junija, saj bodo veljavne le še pol leta. Le za dijake in študente, ki uporabljajo vozovnice integriranega javnega potniškega prometa, kartica ne prinaša novosti, saj bodo te lahko uporabljali še naprej, poroča Večer.

"Evidentiranje z novo kartico bo potekalo na čitalniku na avtobusu, tako kot do zdaj, bodo pa stare kartice v uporabi še pol leta, tako da se z zamenjavo ne mudi oziroma jo bomo opravili postopno," je za Televizijo Slovenija pojasnil Miha Rubin iz Marproma.

Za kartico bo treba odšteti štiri evre, uporabniki pa jo bodo lahko napolnili na osrednji avtobusni postaji in v trafikah. Ker ima kartica dva čipa, bi jo lahko v prihodnje uporabljali tudi kot vstopnico za kopališče, knjižnico, muzeje ali za izposojo mestnih koles, a dogovora na ravni mesta za zdaj še ni. Že zdaj pa bo kartico mogoče uporabljati na Pohorju: "Poleg prevoza z avtobusom bo nova kartica med smučarsko sezono omogočala tudi prevoz z žičnicami na Pohorju, dolgoročno pa tudi uporabo parkirišč v upravljanju Marproma," je za Televizijo Slovenija še pojasnil Rubin.

Maribor uvaja brezstično kartico za avtobus