Mariborski rotovž med obnovo. Foto: Radio Maribor
Mariborski rotovž med obnovo. Foto: Radio Maribor

K obnovi pročelja rotovža so pristopili zaradi njegove dotrajanosti. "Obnovljena je bila v skladu z določili Zavoda za varstvo kulturne dediščine," so povedali na občini. Novo pročelje je bilo končano nekoliko pred rokom, saj so bile vremenske razmere v preteklem mesecu ugodne za takšna dela. Obnova je stala okoli 48.000 evrov in se financira iz občinskega proračuna.

"Mestna občina Maribor je dodatno naročila še obnovo ure na Rotovžu, za kar bo v skupni vrednosti plačala okoli 31.000 evrov. Ta dela bodo končana do konca leta," so pojasnili.

Poznogotska stavba je bila zgrajena leta 1515, pozneje pa so jo italijanski mojstri v letih 1563–65 rekonstruirali v renesančnem slogu, ji dodali še balkon, okrašen z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma. V njej je baročna dvorana s stropnimi štukaturami, ki danes služi za poroke in županove sprejeme.

Ledene skulpture

Sredi stavbe je podhod, ki vodi od pred kratkim obnovljenega Glavnega trga do Rotovškega trga, kjer naj bi se kmalu začela gradbena dela za postavitev Centra Rotovž. V prazničnem času bodo tam po napovedih župana Saše Arsenoviča postavili ledene skulpture, ki so ena od novosti v letošnji decembrski okrasitvi mesta.

Obnova bližnjega Vojašniškega trga kljub drugačnim načrtom še ni končana, bodo pa v novi podobi v decembru zaživeli nekateri prehodi, ki povezujejo ta trg z Glavnim trgom oziroma Koroško cesto.

Mariborski rotovž še pred obnovo. Foto: BoBo
Mariborski rotovž še pred obnovo. Foto: BoBo

Čarobni Maribor praznično zasvetil

Praznično dogajanje v mestu, ki so ga letos preimenovali iz Čarobnega decembra v Čarobni Maribor, se je sicer začelo v petek s prižigom praznične razsvetljave, ki po besedah Neve Pipan iz županovega kabineta predstavlja "svetlobne čarobne niti, ki simbolično ponazarjajo povezovanje med ljudmi".

Letošnji novosti v praznični ponudbi v Mariboru sta vrtiljak na Glavnem trgu in vožnja s kočijo, sicer pa je dogajanje zaradi epidemije razpršeno po mestu. Na Trgu Leona Štuklja so gostinske hišice, na Glavnem trgu Božična tržnica, v Vetrinjskem dvoru pa kot prejšnja leta Vilinsko mesto. Koncerte in silvestrovanje bodo po besedah direktorja zavoda za turizem Jureta Struca priredili le, če bodo epidemične razmere to dopuščale, za zdaj odpade tudi postavitev drsališča.