Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na Upravni enoti Maribor so postopki najdaljši na oddelku za migracije, kjer med drugim izdajajo dovoljenja tujcem za bivanje in delo v Sloveniji. Postopek od vložitve vloge do pridobitve delovnega dovoljenja traja tudi več kot pol leta, po besedah ministrice pa ne bi smel trajati več kot dva meseca. "Narediti moramo vse za to, da so vloge čim bolj popolne in da je v roku, ki ga predvideva zakon o upravnem postopku, vloga dokončno obravnavana," je povedala ob obisku.

Napovedala je dodatne zaposlitve na upravnih enotah po vsej državi, saj so težave tudi drugod, a ostaja realistična. "Glede na to, koliko je zaostankov na ravni države, toliko kadrov absolutno ni mogoče ne zagotoviti niti dobiti na trgu dela," je dejala.

Rešitev vidi predvsem v digitalizaciji upravnih postopkov. "Prav na področju tujcev bomo najprej digitalizirali celoten postopek poslovanja, kar bo omogočilo tudi odpravo krajevne pristojnosti in posledično razporeditev vlog po upravnih enotah po celotni državi," je dejala.

Kot začasno rešitev ministrstvo med drugim predlaga, da se zaposlene iz manj obremenjenih upravnih enot delno zaposli v bolj obremenjenih enotah. V vsakem primeru pa je treba optimizirati delo tudi znotraj obstoječe kadrovske strukture. Na Upravni enoti Maribor opaža rezerve. "Lahko bi zmanjševali število zaostankov z drugačno obdelavo vlog. Tu je bil že izveden inšpekcijski nadzor in tudi inšpekcija je ugotavljala, da so rezerve znotraj upravne enote," je povedala ministrica.

Eden od razlogov za njen današnji obisk v Mariboru je bil poziv sindikata zaposlenih na tej upravni enoti, ki jo je opozoril na slabše odnose in domnevne nepravilnosti znotraj kolektiva. "Na odnosih bi lahko več naredili in to je naloga vodstva upravne enote. Če želimo uporabnikom zagotavljati kakovosten servis, moramo najprej imeti zadovoljne zaposlene," je poudarila.

Na novinarsko vprašanje, ali načelnik upravne enote Robert Pungerl še uživa njeno zaupanje, je odgovorila, da "v tem trenutku še". "Nisem se še z vsem seznanila. Slika, ki sem jo dobila, je še vedno meglena," je dejala.

Pungerl, ki kot prejšnji minister za javno upravo Boštjan Koritnik prihaja iz vrst SMC-ja oz. Konkretnega, je položaj zasedel lani poleti, sprva kot vršilec dolžnosti, po treh ponovitvah razpisa pa s polnimi pooblastili.

V današnji izjavi za medije je povedal, da je velika težava kadrovska podhranjenost, saj bi potrebovali vsaj 15 dodatnih uslužbencev. Težave imajo predvsem pri komunikaciji s strankami prek telefona, saj imajo veliko število klicev.

Med rešitvami, ki jih je sam že uvedel, je po njegovih besedah sprememba, po kateri so telefonsko komunikacijo poverili uslužbencem, ki nadomeščajo odsotne uradnike, stalno osebje pa se lahko povsem posveti osebnim stikom in reševanju vlog. Sprememba je tudi ta, da posamezen uslužbenec ne izvaja več vseh postopkov, ampak je lahko osredotočen le na dva ali tri postopke. "Tako bo lahko hitreje izdajal odločbe," je prepričan Pungerl.

Javnost je vznemirilo tudi tri mesece dolgo zaprtje krajevnih uradov med poletjem. Po besedah ministrice je tako dolgo zaprtje nesprejemljivo, zato je to treba spremeniti.

Ministrstvo pa ostaja zavezano selitvi upravne enote v stavbo nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja, kjer bi bili vsi uradi združeni na enem mestu. A to bo uresničeno šele čez dve leti. "Selitev je predvidena za drugo polovico leta 2024. Trenutno smo v pripravi projektne dokumentacije in prilagoditve prostorov," je povedala ministrica.