Slavnostna rez najstarejše trte na svetu. Foto: BoBo/Žan Osim/Mariborinfo
Slavnostna rez najstarejše trte na svetu. Foto: BoBo/Žan Osim/Mariborinfo

V mestu najstarejše trte na svetu je strokovno opravilo obrezovanje trte hkrati tudi protokolarni dogodek, na katerem mesto pokloni cepiče najstarejše trte izbranim partnerskim mestom oz. občinam ter organizacijam doma in po svetu. Kot vsako leto so tudi tokrat podarili pet potomk najstarejše trte na svetu. Cepiče Stare trte so namenili občini Središče ob Dravi, krajevni skupnosti Kamnica, Evropskemu redu vitezov vina oziroma češkemu konzulatu, madžarski občini Kovacsvagas in španskemu veleposlaništvu v Sloveniji.

S tem se bo število potomk v Sloveniji povzpelo na 150, število podarjenih na tuje pa na 102. Cepljenke potomk so bile naprodaj tudi za obiskovalce.

Tudi letos je slovesna podelitev cepičev potekala v družbi Pihalnega orkestra Pošta Maribor, vabljene goste in druge udeležence dogodka pa je pozdravil župan Saša Arsenovič. Zatem je skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar podal poročilo, zbrane pa sta nagovorili še mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in nova vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič.

Po besedah skrbnika trte Staneta Kocutarja je stara trta v odlični kondiciji. Dodal je, da sploh ne moremo trditi, da se ji leta kakorkoli poznajo.

Kot je pred dogodkom povedal župan Arsenovič, Mestna občina Maribor z velikim ponosom podarja cepiče in tako širi izjemno zgodbo Maribora v Sloveniji in svetu. "Ob zavedanju neizčrpnega potenciala Lenta in mestotvornih vsebin na tem območju bomo še naprej skrbeli za to, da bo 450-letna najstarejša trta na svetu žela navdušenje in priznanje kot edinstven simbol štajerske prestolnice tako pri Mariborčanih kot tudi pri naših obiskovalcih," je dodal.

V Središču ob Dravi bodo cepič Stare trte posadili v samem krajevnem središču.

Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer je za Radio Slovenija povedala, da je današnji dan za Maribor izjemno pomemben, saj se je na rezu zbralo veliko obiskovalcev.

Letos bodo v Mariboru pripravili še dva zanimiva dogodka, povezana s trto – v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor in Češko republiko bodo pripravili priložnostno razstavo ob 100-letnici knjige Kletarstvo, ki velja za prvi sodobni učbenik te stroke v slovenskem jeziku, spomnili pa se bodo tudi 180-letnice nastanka besedila Zdravljice, ki jo je France Prešeren napisal ob mladem vinu na martinovo leta 1844.

Rez najstarejše trte na svetu