Podpisniki peticije se želijo z občino dogovoriti za sprejemljiv dvig najemnin, sicer bo mesto ostalo prazno. Foto: Pixabay
Podpisniki peticije se želijo z občino dogovoriti za sprejemljiv dvig najemnin, sicer bo mesto ostalo prazno. Foto: Pixabay

Ker je za večino takšno zvišanje nesprejemljivo, aneksa ne bodo podpisali, s tem pa tvegajo odpoved pogodbe. Da bi preprečili zapiranje kavarn, knjigarn, galerij, zlatarn, frizerskih salonov in drugih lokalov v mestu, v peticiji mestne svetnike pozivajo, naj preprečijo megalomanski dvig občinskih najemnin in nadaljnje praznjenje mestnega jedra.

Pripravljeni smo na dvig najemnin, a ne na tako drastičnega, pravijo gostinci. "Smo dobili po pošti aneks, da se najemnina z danes na jutri povečuje za 110 odstotkov. Seveda se mi s tako velikim povečanjem ne moremo strinjati. Razumeli bi, če bi bilo povišanje 30-odstotno, v mestu so težave, trg se je uredil ..." je povedal gostinec z Glavnega trga Klemen Flisar, ki zdaj plačuje 8, po novem pa bi več kot 16 evrov na kvadratni meter lokala, ki ga je moral sam komunalno urediti in opremiti.

Že zdaj so se najemnine vsako leto usklajevale z inflacijo: "Letos januarja je bila najemnina zvišana za 10,3 odstotka, in temu ne oporekamo."

Po besedah gostinca iz Poštne ulice Mata Sušca zdaj želi občina 250 odstotkov več, ali pa bodo morali lokal zapustiti. Tega so prevzeli v razsutem stanju in ga v 25 letih trikrat v celoti obnovili. "Jaz mislim, da je občina sprejela slab mestni proračun, zdaj se je zataknilo, zmanjkalo je denarja. Trpimo predvsem občani z zvišanjem položnic, zdaj pač mi to plačujemo," pravi.

Promet pa v tem času upada, tudi zaradi potez občinskega vodstva, pravi galerist Matej Može: "S tem, ko ti dražiš parkirna mesta, zmanjšaš število parkiranih mest ... Ne vem, ali to ravno prinaša ljudi v mestu, prej manj prihajajo v mesto."

Podpisniki peticije se želijo z občino dogovoriti za sprejemljiv dvig najemnin, sicer bo mesto ostalo prazno. Po informacijah Radia Slovenija iz Koroške ceste odhajata vsej dve trgovinici: prodajalna čevljev in pekarna, ki ji želijo najemnino dvigniti kar za 420 odstotkov.

Na občini za pojasnila niso bili na voljo, zapisali so le, da so ugotovili neskladja med dejanskimi in tržnimi najemninami, ki jih zdaj želijo odpraviti.