CSD Maribor. Foto: Televizija Slovenija
CSD Maribor. Foto: Televizija Slovenija

Pomočnica naj bi javna sredstva oškodovala za najmanj 10.000 evrov, so dejali na CSD-ju. "Na centru smo vsi zelo zgroženi," je dejala direktorica Centra za socialno delo (CSD) Maribor Marjana Bravc. "To negativno vpliva na sliko CSD-ja in diskreditira delo drugih zaposlenih na CSD-ju, ki se zelo trudijo," je dodala.

Po navedbah portala Mariborinfo.com, ki je o zadevi poročal na podlagi anonimnega elektronskega sporočila, so se nepravilnosti dogajale v enoti CSD-ja Maribor Center.

Bravc je za medije zapisala, da je bila kot direktorica na začetku junija seznanjena, da naj bi sorodnik pomočnice prejemal denar s področja enkratnih socialnih pomoči. Zagotovila je, da je nemudoma ukrepala in pomočnici odvzela vsa pooblastila in ji onemogočila dostop do informacijskega sistema, saj je imela kot pomočnica zelo široka pooblastila.

Po njenem pojasnilu sta bili imenovani dve notranji komisiji. Ena je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki, druga pa vse zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je izvajala pomočnica. Komisija je pri tem ugotovila nepravilnosti od decembra lani. Vsa neupravičena izplačila javnih sredstev bodo morali prejemniki vrniti.

CSD je po besedah Bravčeve že sprejel dodatne ukrepe, s katerimi bi preprečili ravnanja v nasprotju z zakonodajo.

Pomočnica ni več zaposlena na CSD-ju

Pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD-ju Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija.

"Nedopustno je, da kateri koli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen," je zapisala Marjana Bravc. "Takšna dejanja na CSD-ju ostro obsojamo in takšnim uslužbencem ni mesta med nami," je dodala.

Strokovni delavci CSD-ja morajo po njenih besedah pri svojem delu upoštevati zakonodajo, ki ureja socialno varnost, in spoštovati upravne postopke. Vsak javni uslužbenec se je dolžen iz postopka izločiti, če gre za nekoga, s katerim je v sorodstveni ali drugi zvezi. Njegovo ravnanje mora biti v skladu z etičnim kodeksom socialnega varstva.

Marjana Bravc več podatkov ni mogla posredovati, saj kriminalistična preiskava še poteka.