Krškopoljske prašiče neredko gojijo na prostem. Foto: MMC RTV SLO/Young Village Folk
Krškopoljske prašiče neredko gojijo na prostem. Foto: MMC RTV SLO/Young Village Folk

Lastnica kmetijskega zemljišča v neposredni bližini doma starejših občanov ima vsa potrebna dovoljenja za rejo prašičev, na občini pa menijo, da tovrstna dejavnost v naselje ne spada. Lastnica je sicer občini že večkrat predlagala spremembo namembnosti zemljišča, a brez uspeha.

V četrtek bodo zato mestni svetniki med drugim razpravljali o spremembah prostorskega načrta na tem območju.

Župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič, je ob tem pojasnil: "Smo v stiku tudi z ministrstvom za kmetijstvo, mislim pa, da bomo poskusili poiskati tudi neko možnost, da v urbanem delu mesta ne bo nikjer v Mariboru, ne samo tam, omogočena prašičja ali kakšna druga reja."

Občina s prostorskim aktom ne more prepovedati kmetijske rabe teh zemljišč, so pa ugotovili, da so v preteklosti že imeli poseben odlok, ki je omejeval rejo živali in določal dodatne pogoje, a "je bil po tem, kar smo zdaj našli, leta 2016 preklican zaradi neustreznih pravnih podlag", razlaga vodja sektorja za urejanje prostora po pooblastilu Maja Reichenberg Heričko in dodaja: "Tako da smo zdaj absolutno začeli iskati rešitve, na kakšen način bi lahko torej pravno-formalno zadevo uredili."

Mariborčane razburja napovedana farma krškopoljskih prašičev v bližini

Mestne nepremičnine, ki od 1. januarja upravljajo tržnice, pa iščejo tudi rešitev za prodajalce v mlečno-mesnem paviljonu na osrednji tržnici, ki morajo do konca meseca zapustiti prostor. Z lastnico prostorov v mlečno-mesnem paviljonu, družbo Inversio gradnje, si prizadevajo podaljšati najemno pogodbo, razmišljajo pa tudi o alternativi: "Da ustvarimo po načrtu B nadomestni začasni prostor za prodajo, kjer bodo omogočeni normalni prodajni procesi, in kot načrt C, da Mestna občina Maribor, ki ima ta projekt že v bistvu v načrtu, dokonča nov paviljon, ki bo v neposredni okolici oziroma neposredno v stiku z osrednjo mariborsko tržnico," pravi direktor Mestnih nepremičnin Maribor Ranko Šmigoc.

Lastnica paviljona zaradi načrtovane obnove in poslovnih razlogov podaljšanju najemne pogodbe ni naklonjena, na sodišču pa poteka tudi spor, da bi občina odkupila stavbno pravico na tržnici.