Obstoječe stanje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Obstoječe stanje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Študentski dom številka 1 na Tyrševi kljub zamenjavi pohištva v letu 2000 ni več nudil udobnega bivanja. Dvanajst kvadratnih metrov velike oz. majhne študentske sobice, kjer si je kar 36 stanovalcev delilo skupno kuhinjo in skupno kopalnico, bodo zamenjale dvakrat večje sobe.

"Ob energetski učinkovitosti stavbe si želimo dvigniti tudi kakovost bivanja, zato tudi povečujemo kvadraturo sob," je povedala vodja projektne pisarne Študentskih domov Maribor Saša Schwarz.

"Od same stavbe ostanejo samo goli zidovi, izvede se izolacija, prenovijo se kompletne notranje strojne in elektroinštalacije in opremijo se sobe," pa je izjavil Boštjan Mencinger iz Lesnine MG opreme.

S prenovo bo Dom ena sicer izgubil več kot sto postelj, a v Študentskih domovih Maribor verjamejo, da bodo na ravni univerzitetnega mesta tudi v prihodnje zadostili povpraševanju študentov. "S 1. 9. se je na univerzo v Mariboru pripojil dijaški dom, tam je 232 postelj, tako da bomo vse postelje tudi v tem študijskem letu nadomestili," je dejala direktorica Študentskim domov Maribor Maja Krajnc Ružič.

Maribor bo julija prihodnje leto gostil Olimpijski festival športne mladine, za kar bodo potrebovali okoli 2500 postelj. Med njimi bodo tudi postelje iz Doma ena, katerega obnova bo po besedah izvajalca končana najpozneje do konca junija. Cene bivanja v mariborskih študentskih domovih za zdaj ostajajo nespremenjene

Obnova najstarejšega študentskega doma