Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ob načrtovanem nakupu šestih sobnih koles sta s pomočjo podpornikov in donatorjev prejela še dodanih šest. Kolesa bodo namenjena rehabilitaciji onkoloških bolnikov v mariborskem kliničnem centru.

Zakonca Alice in Žiga sta dobrodelno kolesarila v spomin na njenega očeta, ki je pred desetimi leti izgubil bitko s krvnim rakom. Najprej sta se povezala z organizacijami v Angliji, nato pa še s slovenskimi ustanovami.

"Na ta način smo pomagali zbirati sredstva za kolesa za UKC Maribor, akcija je bila kar uspešna, sva zelo vesela, da sva bila povod te akcije," je povedal Žiga Erlač.

"Vse se je začelo z zamislijo, da bi bilo lepo imeti mesec, ko bi lahko razmišljala le o očetu, in tako je zelo hitro nastal ta pozitivni projekt. Kot je rekel Žiga, sva zelo vesela donacij in vseh sprememb, ki jih projekt prinaša," pa pravi Alice Shepherd Erlač. Ta širšo javnost seznanja z redkimi oblikami rakov, kako pomembno je darovanje krvi in krvotvornih matičnih celic, pa tudi s pomenom rehabilitacije v onkologiji, ki je nadaljevanje osnovnega zdravljenja.

"Vedno pravim, da so onkološki bolniki izjemno hvaležni bolniki, zato verjemite, da ta kolesa nimajo samo rehabilitacijskega pomena, ampak imajo tudi psihološki moment, saj jim bodo povedala, da verjamemo vanje, da se bodo vrnili in da se bodo lažje vrnili v aktivno življenje," je pojasnila namestnica predstojnice oddelka za onkologijo UKC-ja Maribor Tamara Petrun.

"To si želimo tako bolniki kot mi, s tem namenom bolnike tudi zdravimo, ne samo, da preživijo, ampak da se čim bolj kakovostno vrnejo v svoje domače okolje," pa je poudaril predstojnik oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo UKC-ja Maribor Zlatko Roškar. Bolniki bodo lahko zdaj kolesarili kar v bolnišničnih sobah.

"Zdi se nam zelo pomembno, da se iz Ljubljane, kjer je na kliničnem oddelku za hematologijo in Onkološkem inštitutu takšna rehabilitacija že mogoča, zdaj vse skupaj seli tudi v UKC Maribor, kjer se zdravi veliko naših bolnikov s krvnim rakom," pa je poudarila Kristina Modic iz slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.

Alice in Žiga pa napovedujeta, da bosta pedale za dober namen zavrtela še kdaj.

Zakonca Alice in Žiga prekolesarila 2000 kilometrov