Opravičilo mariborskega župana

Pred dnevi je Arsenovič naletel na skupino mladostnikov, ki so iz koša za odpadne teniške žogice vzeli nekaj teh žog, namenjenih ponovni uporabi. Trdi, da naj bi jih opozoril, ti pa naj bi ga zasuli z žaljivkami in zmerjanjem. Enega od fantov naj bi poskušal ustaviti, tako da ga je prijel za roko, kar je tega še bolj razburilo. Nato je fant po telefonu poklical očeta, župan pa je, kot sam pravi, po zvočniku tudi očetu povedal, kaj so fantje storili.

Oče 13-letnika trdi, da je župan napadel fanta, saj se je, potem ko mu je mladoletnik odvrnil nekaj neprimernih besed, vanj zagnal s kolesom, ga zgrabil za vrat in ga začel daviti. Ko je sin dejal, da bo poklical očeta, naj bi mu župan poskušal odvzeti telefon. Kljub temu je klic vzpostavil, ko je oče prispel na kraj dogajanja, pa župana ni bilo več tam. Oče je prijavil napad policiji in podal predlog za pregon, saj naj bi fant dobil lahke poškodbe.

Župan bi se sestal s fantom in starši

"Dogodek obžalujem in se opravičujem najstnikom ter njihovim staršem. Razumem starše, da želijo zaščititi svoje otroke, to bi verjetno storil tudi sam. Opravičujem pa se tudi vsem Mariborčanom, ker sem ravnal, kot se ne sme, ko se trudimo graditi mesto in odnose. Kljub vandalizmu, objestnosti in grobim žalitvam bi moral pri svojih zrelih letih ravnati drugače in manj burno," je danes v izjavi dejal župan Arsenović. Zatrdil je, da se zaveda, da bi moral fanta le opozoriti, ne pa se ga tudi dotakniti. "Nisem ga ne udaril ne davil, prijel sem ga za roko," je dodal.

Pozval je fanta in njegove starše, da se srečajo in pogovorijo: "Glede na to, da nisva ravnala prav ne on ne jaz, bi bil čas, da se srečava in skušava narediti kaj dobrega."

Fantov oče po poročanju časopisa Večer ne sprejema županovega opravičila. "S svojo izjavo me je še dodatno prizadel in ponižal," je povedal. "Človek, ki ne obvladuje stresa, nima česa iskati na taki funkciji," je dodal.

Razmišljal je o odstopu, a se za to ni odločil

Svojega položaja Arsenovič ne misli zapustiti. "Razmišljal sem o odstopu, bilo je veliko teh pobud, a še bistveno več, naj svoje delo nadaljujemo, saj ima vsaka medalja dve plati. Vsekakor pa ta dogodek ni ne meni ne mestu v ponos in se zato še enkrat opravičujem," je dejal.

Na dogodek se je medtem odzvala tudi mestna politika, tudi iz županove koalicije. Nekateri so ga pozvali k odstopu. "Verjamem, da si politični nasprotniki zdaj poskušajo nabirati točke, a odločitev bo novembra," je odgovoril župan.

Samostojni mestni svetnik Zvonko Zinrajh je predlagal sklic nujne seje koalicijskih partnerjev. Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), ki je pred dvema letoma izstopil iz koalicije, je županu že spisal odstopno izjavo: "V vsaki zreli demokraciji, v vsakem zrelem mestu bi župan odstopil že v nedeljo, še preden bi mediji izvedeli za to."

V teniškem klubu pravijo, da je bila povzročena škoda

Po poročanju časopisa Večer se je na družbenih omrežjih oglasil očividec dogodka in povedal, da župan fanta ni davil, ga je pa zgrabil, ko je fant želel pobegniti. Predstavnik Teniškega kluba Branik Klemen Kokol pa je zanikal, da bi komur koli dovolili uporabo teniških žogic. Potrdil pa je, da je bila med prazniki na klubskih površinah povzročena škoda.

Smetnjak za rabljene teniške žogice ob teniških igriščih TK Branik dva dni po tem, ko naj bi ga najstniki poškodovali, in notranjost omenjenega smetnjaka, iz katerega so odnesli žogice. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Smetnjak za rabljene teniške žogice ob teniških igriščih TK Branik dva dni po tem, ko naj bi ga najstniki poškodovali, in notranjost omenjenega smetnjaka, iz katerega so odnesli žogice. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Očitki že v preteklosti

Arsenovič je bil v preteklosti že deležen očitkov o nasilju. Pred volitvami leta 2018 se je moral braniti obtožb, da je pred 20 leti odgriznil del prsta natakarju, lani jeseni naj bi zgrabil za roko in vzel ključe mladeniču, ki se je s skuterjem vozil po coni za pešce. "Ščitim varnost v peš coni in se trudim, da tam ne bi bilo skuterjev. Ker te urbane prostore ustvarjamo zato, da bi se tam varno srečevali," je glede tega dejal danes.