Ministrica Alenka Bratušek. Fotografija je nastala prejšnji mesec. Foto: UKOM/Danijel Kovačič
Ministrica Alenka Bratušek. Fotografija je nastala prejšnji mesec. Foto: UKOM/Danijel Kovačič

Koroška lahko poleg savinjske regije in še nekaterih drugih občin, ki so bile letos poplavljene, v letu 2024 in 2025, kar zadeva cestno infrastrukturo, pričakuje "pravzaprav največ". "Kar bomo lahko naredili, bomo naredili," je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki ob funkciji ministrice za infrastrukturo začasno opravlja tudi funkcijo ministrice za naravne vire in prostor, dejala medijem ob robu odprtja objekta za ultrafiltracijo vode v Občini Slovenj Gradec.

Trenutno sta glede Koroške po njenih besedah v pripravi dva večja razpisa, in sicer za cesti Črna–Mežica in Ravne–Dravograd, usklajujejo le še rok izvedbe, za katerega si ministrica želi, da ga čim bolj skrajšajo.

Ministrica je z župani v rednem stiku. "Čaka nas res ogromno dela skupaj z župani in lokalnimi skupnostmi," je dejala. Sodelovanje z njimi ocenjuje kot dobro, zaveda pa se, da si ljudje in župani želijo, da bi morda nekatere stvari potekale hitreje, a se jim na ministrstvih zdi še posebej pri večjih projektih ključno, da preverijo, ali so ti odporni proti ujmam ali ne.

Zadovoljna, da gradbišča tretje razvojne osi niso bila poškodovana

Glede tretje razvojne osi pa Alenko Bratušek veseli, da že odprta gradbišča v ujmah niso bila poškodovana. "Smo še vedno v časovnici, ki smo si jo zadali," je zatrdila.

Glede pridobivanja gradbenih dovoljenj, ki še manjkajo, verjame, da bodo to tudi zaradi predloga zakona o obnovi in razvoju po avgustovski ujmi – v njem so zapisali, da je severni del tretje razvojne osi ključen razvojni projekt – lahko še nekoliko skrajšali.

V predlogu zakona o obnovi je namreč predvideno skrajšanje pridobivanja nekaterih soglasij in mnenj, kar po besedah ministrice velja tudi za tretjo razvojno os.

Severni del tretje razvojne osi med Šentrupertom in Slovenj Gradcem bodo po načrtih zgradili do junija 2028.

Braslovče: Čakanje na zakon o obnovi