Foto: Slovenska vojska/X
Foto: Slovenska vojska/X

Drugi začasni most v Mežici je odprt. Postavili so ga pripadniki oboroženih sil Poljske, ki s svojim znanjem pomagajo pri sanaciji posledic poplav. Kot je na omrežju X zapisala Slovenska vojska, poljski vojaki že postavljajo nov most v Gornjem Gradu.

Pospešena gradnja vodovoda proti Prevaljam

V Mežiški dolini se nadaljuje gradnja novega vodovoda iz smeri Mežice proti Prevaljam, potem ko je narasla reka Meža v začetku avgusta uničila stari vodovod in prekinila oskrbo prebivalcev s pitno vodo.

Prvi kilometer vodovoda na trasi glavne ceste po dolini je že zgrajen, in sicer iz smeri Mežice proti Prevaljam, je povedal župan Prevalj Matic Tasič. Gradnja poteka tudi že iz Poljane proti Prevaljam in tudi iz smeri prevaljskega Petrola proti Poljani. Zato bo po napovedih do sobote zaprta glavna cesta po dolini od odcepa za Šentanel do Petrola Prevalje.

Kot je pojasnil Tasič, bo odsek ceste predvidoma zaprt v času del čez dan, tako da bodo v petek zjutraj lahko normalno potekali prevozi v šolo. Obvoz za osebna vozila bo mogoč skozi Leše ali Šentanel, za tovorna vozila pa skozi Avstrijo, in sicer čez mejne prehode Vič in Holmec. Izvoz za Šentanel bo ostal odprt.

Zaradi gradnje vodovoda je promet po Mežiški dolini, kjer so narasla reka in plazovi uničili več delov ceste, dodatno oviran. Cilj prevaljske občine, ki vodi projekt gradnje vodovoda, ostaja končati gradnjo novega vodovoda v treh mesecih od začetka gradnje. Vodovod gradijo gradbinci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske.

Še naprej tako velja, da na Prevaljah voda iz pip ni pitna, primerna je le za sanitarno rabo. Pitno vodo zagotavljajo v posebnih zalogovnikih na več lokacijah. Za vodo, ki priteče iz pip, pa občane pozivajo, da z njo ravnajo skrajno varčno.

V občini Ravne so v sredo preklicali ukrep preventivnega prekuhavanja vode iz pip, saj je ta po opravljenih analizah skladna s področno uredbo, še naprej pa tudi na Ravnah pozivajo k varčni rabi vode, saj jo zagotavljajo iz nadomestnih virov.

Postopno se obnavlja tudi napeljava za oskrbo s plinom, ki ga dobavlja Petrol. Ta je med drugim ta teden znova omogočil oskrbo s plinom prevaljskih naselij Stare Sledi, Glavarstvo, Nicina in del Trga pri Gostilni Rupar. Še vedno pa so brez dobave plina v Mežici.

V soboto ob 12. uri bo testiranje siren

To soboto, 2. septembra 2023 ob 12. uri, bo potekalo testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem sirene testirajo pravilno delovanje sistema za alarmiranje, da so ob morebitni nevarnosti pripravljeni in sposobni za hiter ter usklajen odziv. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund.

Avgusta je bila sicer izdana odredba poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana, s katero je bilo testiranje siren preklicano, da bi se izognili morebitni zmedi med prebivalci.

Do sobote bo zaprta glavna cesta po dolini od odcepa za Šentanel do Petrola Prevalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Do sobote bo zaprta glavna cesta po dolini od odcepa za Šentanel do Petrola Prevalje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Prevaljski gasilci: Nimamo opreme. Gasilska zveza: Oprema je, a za pomoč niso prosili.

Gasilcem velikodušna donacija 122.000 evrov

"Za rešitev težav z nakupi opreme za gasilce je včeraj na moj telefon prišel klic izjemnega človeka z donacijo 122.000 evrov! Naročilnice za opremo so že pri dobaviteljih! Solze sreče in veselja ... Iskrena hvala, med pravimi ljudmi se včasih dogajajo tudi čudeži," je na družbenem omrežju Facebook davi zapisal župan Prevalj Matic Tasič. Pojasnil je, da bo donacijo na račun dobila občina, ki je dobaviteljem že izdala naročilnice za opremo za gasilce.

Prevaljski gasilci so namreč ta teden javno opozorili, da po vseh intervencijah od začetka avgusta nimajo več dovolj opreme za pomoč ljudem ob novih nalivih in nesrečah ter tudi denarja za nakup opreme ne, prav tako denarja nima občina. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je v sredo dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec. Ob tem je presodil, da bi samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje trenutno potrebovali okoli 122.000 evrov.

Na opozorilo gasilcev se je v sredo odzvala Gasilska zveza Slovenije, kjer so zatrdili, da društvom pomagajo z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le če se društva nanje obrnejo po pomoč, in da jih prevaljski gasilci o pomanjkanju opreme niso obvestili. Da bo država gasilskim društvom povrnila intervencijske stroške, je vnovič zatrdil tudi obrambni minister Marjan Šarec.

Na srečanju županov občin na porečju Kamniške Bistrice. Foto: Občina Kamnik
Na srečanju županov občin na porečju Kamniške Bistrice. Foto: Občina Kamnik

Župani pozivajo k podaljšanju rokov

Župani občin na porečju Kamniške Bistrice so na srečanju med drugim pozvali vlado, naj podaljša roke za vnos v aplikacijo za vnos škode Ajda zaradi poznega pridobivanja navodil in nedelovanja aplikacije ter naj zagotovi zadosti finančnih sredstev za poplačilo vseh intervencijskih stroškov, so sporočili iz občine Kamnik.

Na srečanju v samostanu Mekinje so župani pozvali vlado, naj posveti pozornost rednemu vzdrževanju in sanaciji tudi manjših pritokov ter hudournikov. Zaradi izdelave ocen ogroženosti naj o tem redno poroča občinam, enkrat letno pa naj poda tudi poročilo o tehničnem pregledu, so sporočili iz občine Kamnik.

Pospešitev projektov

Soglasno so sprejeli tudi sklep, v katerem vlado pozivajo, naj takoj pospeši projekte, za katere je že pripravljena dokumentacija ali je dokumentacija zanje že v pripravi.

V prehodnem obdobju svoje delo namreč postopoma končujejo občinski štabi Civilne zaščite, ki so od poplav 4. avgusta do zdaj usklajevali dejavnosti različnih intervencijskih ekip.

Da bi bil prehod iz faze intervencije v fazo sanacije čim hitreje in kakovostno izveden, so župani na povodju Kamniške Bistrice predstavnikom vlade 17. avgusta predlagali, da se vzpostavi skupna tehnična pisarna za koordinacijo in usklajevanje priprave in izvedbe sanacijskih ukrepov na povodju Kamniške Bistrice s sedežem v samostanu Mekinje.

Občine na porečju Kamniške Bistrice pa se zavezujejo, da bodo aktivno sodelovale pri pripravi občinskih prostorskih načrtov za odpravo posledic naravne nesreče, kot so predvideni v osnutku interventnega zakona, ter tudi pri vseh drugih aktivnostih. Pri tem bo njihova medobčinska tehnična pisarna aktivno sodelovala z državno tehnično pisarno.

Pohvala za aktiven pristop vlade

Kamniški župan Matej Slapar je ob zaključku srečanja pohvalil aktiven pristop vlade pri reševanju posledic poplav. Dejal je še, da bo treba pri prestopu iz intervencijske v sanacijsko fazo zagotoviti sistemski pristop in dovolj finančnih sredstev, da se prizadeta območja čim prej sanirajo in obnovijo na način, da se podobna katastrofa ne ponovi.
Po njegovih besedah so se župani zbrali predvsem zato, da s svojimi predlogi priporočajo vladi ustrezne rešitve, kajti predvsem občine so tiste, ki najbolj poznajo okolje in težave, ki jih imajo na lokalni ravni, so Slaparja navedli na kamniški občini.

Srečanja so se udeležili županji in župani občin Kamnik, Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, gostil pa jih je kamniški župan Slapar.