Postrani stoječa hiša v Strugah je žal ena od najbolj prepoznavnih podob uničujočih avgustovskih poplav. Takole so bile videti Struge v četrtek, 12. oktobra. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Postrani stoječa hiša v Strugah je žal ena od najbolj prepoznavnih podob uničujočih avgustovskih poplav. Takole so bile videti Struge v četrtek, 12. oktobra. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Vožnja skozi Struge v Zgornji Savinjski dolini tudi dva meseca po uničujočih poplavah razkriva še vedno težko dojemljive prizore: podoba postrani stoječe hiše tik ob cesti je še vedno enaka, na drugi strani ceste so v grabnu tone šodra.

Streljaj stran več hiš, kjer na zgornjih balkonih cvetijo prekrasne rože, poleg je razobešena slovenska zastava, pogled nižje v odprto pritličje in kletne prostore pa razkrije postrgane stene, kjer je narasla Savinja neusmiljeno drla in uničila vse pred seboj.

V zgodnjem večeru luč gori v dveh hišah, ostale so zavite v temo. Prebivalci so razseljeni v bližnjih krajih, razjeda jih negotovost, kaj jih čaka v prihodnje, zima se hitro bliža.

Pred nekaj dnevi so krajani v objavi na Facebooku zapisali, da so vsa njihova prizadevanja za rešitev naselja Struge, sanacijo plazu, reke Savinje in s tem njihovih hiš, naletela na gluha ušesa.

"Žal, ampak res žal moramo na glas povedati, da ne moremo verjeti, da se nam kaj takega dogaja, da nismo vredni niti tega, da se naše stanje ne zazna kot res nujno in da nismo vredni niti tega, da nas odgovorni pokličejo in se sestanejo z nami na samem kraju vodne katastrofe," so zapisali, potem ko se je iztekel 10-dnevni rok, ki so ga dali državi, da jim predstavi možne rešitve glede urejanja njihove stiske.

Kakšna bo usoda hiš v Strugah? Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda hiš v Strugah? Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Družine iz naselja trenutno živijo na sedmih različnih lokacijah, kot so večkrat opozorili, težko delujejo kot družine, težave imajo tudi z mobilnostjo, saj jim je odneslo oz. uničilo 13 avtomobilov.

Ob tem so v zapisu na Facebooku opozorili, da je v njihovih hišah še vedno veliko vlage, hiše so še vedno spodjedene od vode, zasilni vodovod bo ob nizkih temperaturah zamrznil, v notranjosti hiš čedalje bolj odpadajo omet in ploščice, vlaga pa načenja stabilnost oz. statičnost hiš. Kot so še zapisali, kljub zagotovilom občine Luče, da lahko uredijo ustrezen vodovod do hiš, "slednjega ni mogoče urediti, ker bi bilo treba sanirati naše hiše statično zabetonirati, žal to ni mogoče." Zato so sklenili, da prihodnji teden protestno zaprejo cesto proti Lučam, Solčavi in Logarski dolini in prosijo za razumevanje.

Luče ogroža pet plazov, dva od njih Struge, vsak je na eni strani brega Savinje. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Luče ogroža pet plazov, dva od njih Struge, vsak je na eni strani brega Savinje. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Bodo prihodnji teden znane ocene stanja?

"Videti je, da res ni druge možnost, kot da opozorimo na to z zaprtjem ceste. Upoštevali bomo vse varnostne ukrepe glede nujnih prevozov," je za Radio Slovenija v petek dejal krajan Strug Paul Orešnik.

Kot je poročal dopisnik Radia Slovenija Matija Mastnak, so si strokovnjaki večkrat ogledali dva plazova, ki grozita naselju, vsak je na enem bregu, ter njihove spodjedene ter poškodovane hiše, z načrti glede sanacije pa krajanov še niso seznanili. Neuradno bi lahko strokovne podlage za nadaljnje načrte predstavili prihodnji teden.

"Kakršna koli bo končna rešitev, bo treba to brežino zaščititi, da plaz ne bo stalno ogrožal Savinje. To se pravi Savinja bi potem ogrožala Struge," je za Televizijo Slovenija v začetku meseca dejal vodja sveta za vode Rok Fazarinc. Pristojne službe sicer ves čas čistijo strugo Savinje, dogovorili so se tudi že za nekatere protipoplavne ukrepe.