Struge. Fotografija je nastala malo po avgustovski ujmi. Foto: Božo Robnik
Struge. Fotografija je nastala malo po avgustovski ujmi. Foto: Božo Robnik

V občini Luče je po avgustovskih hudih urah prizadetih več kot 120 kilometrov lokalnih cest, državna pa je na nekaterih mestih popolnoma uničena in je popravljena le delno.

Ob velikih plazovih so bili najbolj na udaru stanovalci Strug, v katerem je Savinja spodjedla nekaj hiš. Na začetku avgusta so evakuirali 50 prebivalcev. Šest tednov po ujmi so domačini še vedno razseljeni, ne vedo, kako naprej, želijo si več informacij in postajajo nestrpni, so povedali sami. "V strašni negotovosti smo. Ne moremo sanirati, nič ne moremo, preden ne pride ocena in informacija, ali bomo hiše sploh lahko reševali," je povedal domačin Božo Robnik.

Zima je pred vrati, uničene so kurilnice, temelji spodjedeni. Državna cesta ob hišah je začasno urejena, v bližini Savinje so urejene škarpe in nasipi. "Koliko je zdaj to varno? A je varno, da bodo lahko ljudje spodaj stanovali in prišli nazaj v svoje hiše ali je to nekaj začasnega," se je spraševal krajan Alojz Selišnik.

Prebivalci Spodnjih Strug želijo odgovore hitro, stroka pa se še ni odločila, katere hiše so za rušenje. "Za te objekte, ki so na otoku, je treba zagotoviti stabilnost. Statiki bodo opravili delo in na podlagi njihove presoje se bodo izvedli sanacijski ukrepi," je pojasnil Rok Fazarinc iz vladnega sveta za obnovo po poplavah.

Sorodna novica Prebivalci Strug še vedno ne vedo, ali se bodo lahko vrnili v ta kraj

Ljudje se bojijo in nihče jim ne zna pojasniti, ali bodo tam lahko sploh zagotovili potrebno stopnjo poplavne varnosti – ali bodo tam lahko še živeli ali ne, je poudaril župan Luč Klavdij Strmičnik.

13 krajanov Strug z dopisom županu in državnim organom opozarja, da občutijo agonijo in želijo čiste račune, kaj želi država z njihovim zaselkom in ali je sanacija obstoječega stanja morda nesmiselna.

Kako odgovarja vlada

Z vlade krajanom Strug odgovarjajo, da se stiske prebivalcev zavedajo, da pa bo morala biti odločitev o morebitni selitvi ali obnovi sprejeta na strokovnih podlagah. Ko bodo strokovne podlage pripravljene, bo mogoče sprejeti odoločitev o nadaljnjih korakih. V stik z županom Luč bo stopila tudi direkcija za vode in opravila ogled območja.

Prebivalci Strug še vedno v negotovosti