Foto: Občina Idrija
Foto: Občina Idrija

Opozarjajo tudi na nekatere neživljenjske zahteve in dejstvo, da jim tudi do podaljšanega roka, ki se izteče konec septembra, ne bo uspelo pridobiti vseh potrebnih gradbenih dovoljenj.

Občina Idrija je z direkcijo za vode za protipoplavne ukrepe na vodotokih Idrijca in Nikova podpisala sporazum, vreden sedem milijonov evrov.

"Projekti, ki smo jih mi naročili, so v veliki, veliki večini narejeni," pravi župan Tomaž Vencelj. Med drugim sta predvidena obrežni, parapetni zid ob Gregorčičevi ulici in poglobitev struge Nikove za 60 centimetrov. Vendar je župan izrazil bojazen, da jim ne bo uspelo izpolniti zahteve o zagotavljanju razlivnih območij.

"Idrija kot Idrija je mesto in tam, kjer bi se lahko kar koli razlivalo, pač stojijo hiše. V kanjonu, kot je pod idrijskim gradom, pa se voda ne more razliti ne v en breg ne v drug breg, ampak lahko teče po dolini," je pojasnil.

Manjka jim tudi še hidrološka študija, ki bi predvidene ukrepe povezala v celoto, kar je bila naknadna, dodatna zahteva. Strokovnjakov in projektantov ne dobijo, saj so ti zasuti z delom.

"Predvsem nam diha za vrat rok za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je 30. september. Bojim se, da ta 30. september ni izvedljiv. Po informacijah mojih županskih kolegov imamo vsi podobne težave," je pojasnil Vencelj.

Z direkcije za vode so pojasnili, da je zahteve za pridobitev evropskih sredstev postavila Evropska komisija, ne država ali direkcija, in da gre za zdaj zgolj za nabor ukrepov, končni izbor tistih, ki bodo izvedeni in financirani, pa bo znan konec leta. Tako se utegne zgoditi, da bodo v Idriji kljub do zdaj izdelanim projektom in stroškom ostali brez evropskih sredstev.