Uničena infrastruktura v Mostah. Foto: MMC RTV SLO/Andraž Tolar
Uničena infrastruktura v Mostah. Foto: MMC RTV SLO/Andraž Tolar

V žirovniški občini je avgustovska ujma na javni in zasebni infrastrukturi skupaj povzročila za več kot pet milijonov evrov škode. Škoda na javni infrastrukturi je znašala 2,2 milijona evrov, še skoraj 600.000 evrov pa je škode na gozdnih cestah. Žirovniški župan Leopold Pogačar je zadovoljen, da so z državo že podpisali pogodbo za 40 odstotkov avansa, kar pomeni okoli 860.000 evrov.

"Za nas je bilo idealno, da nam je interventni zakon omogočil tudi neposredno izbiro izvajalca, ki je siceršnji koncesionar Direkcije RS za vode. Tako v tistem delu Most, kjer je odneslo cestno infrastrukturo, dela pospešeno potekajo," je povedal Pogačar, ki je prepričan, da bodo v enem mesecu že lahko sprostili promet po novi cesti, spomladi pa bo sledilo še asfaltiranje.

Čeprav je sprva kazalo, da dveh objektov ne bo mogoče rešiti, se je izkazalo, da ne bo treba rušiti nobene hiše in da noben prebivalec ne bo ostal brez svojega doma. "Problem je le še pri nekdanji predilnici, kjer je odneslo del brežine in kjer se zemljišče posipa, vendar imam informacije od direkcije, da bodo, ko bodo končali trenutna dela, sanirali še tisti del brežine, verjetno s kamnito zložbo," je povedal župan.

"Na ta način bomo zaščitili vse in vse bo ostalo tako, kot je bilo, oziroma bo še boljše," je zadovoljen. Ko bo zgrajena cesta, pričakuje, da bodo Slovenske železnice poskrbele tudi za sanacijo načetega zidu, na katerem stoji železniški most. Občina pa bo spomladi poskrbela še za popravilo spodkopanega dela lokalne ceste in mostu, za kar že pripravlja projekte.

Hkrati občina od direkcije za vode pričakuje, da bo pripravila sanacijski program za dodatno ureditev struge dolvodno. "Predtem je občina na svojo roko v soglasju z direkcijo očistila strugo od pregrade v Završnici pa skoraj do mesta, kjer je odneslo cesto, saj nismo bili pripravljeni čakati na odziv pristojnih. Nihče ne ve, kakšno bo vreme jutri, kaj šele čez pol leta," je poudaril.

V okviru obnove gozdnih poti tudi novi objekti

Obširna sanacijska dela bodo potekala tudi po gozdnih cestah proti Zelenici in Valvasorju. Blejska enota Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdno gospodarstvo Bled kot izvajalec sta že pripravila sanacijski program z oceno konkretnih stroškov. Ne bo šlo za klasično obnovo, temveč bodo na novo zgradili cestne objekte, prepuste in varovalne zidove.

Proti Zelenici bodo dela začeli že letos, proti Valvasorju pa naslednje leto. "Tako mislim, da bomo v naslednjem letu lahko uspešno končali sanacijo vsega tistega, kar nam je povzročila in odnesla ujma," je dejal Pogačar.

Na Gorenjskem številni vodotoki še neočiščeni