Foto: BoBo/Goran Rovan
Foto: BoBo/Goran Rovan

Župan občine Brežice Ivan Molan, po njegovi oceni bo strošek posredovanja po zadnji povodnji približno 50.000 evrov, je državne ustanove pozval, naj storijo vse, da se nedokončana ali še načrtovana protipoplavna zaščita na Brežiškem dokončno zgradi in da se z njeno ureditvijo preprečijo gospodarska, okoljska in socialna škoda, ki nastajajo ob vsakih večjih poplavah.

Gre za projekt, ki se vleče od leta 2018 in je povezan z ureditvijo protipoplavne infrastrukture ob gradnji hidroelektrarne Mokrice, je pojasnil. Dodal je, da so na Brežiškem razočarani, da omenjeni projekt zaradi birokratskih zapletov in "predvsem pritožb civilnih društev" še vedno stoji.

Sorodna novica Ob odpravljanju posledic opozorila, da bo jeseni možnost poplav še večja

"Pozval bi pristojne službe in civilne iniciative, naj se zavedo, da z birokratskimi ovirami in pritožbami povzročajo našim občanom veliko škodo," je poudaril brežiški župan. Po županovih podatkih je največ škode ob nedavni ujmi nastalo v krajih Loče, Čatež ob Savi, Krška vas in Velike Malence. Skupaj je voda zalila približno deset kleti stanovanjskih hiš, v dveh hišah pa je dosegla tudi stanovanjski del. V Ločah je poplavila približno tri četrtine vaškega območja, v Krški vasi pa je podtalnica zalila nekaj najbolj izpostavljenih objektov.

Na terenu je bilo več kot 250 prostovoljcev, predvsem gasilcev, ki so z vrečami peska in drugimi posegi preprečili večjo katastrofo. Evakuirati so morali tudi približno 2000 gostov iz kampa Term Čatež, ki so jim skupaj z zaposlenimi Zavoda za šport Brežice in prostovoljci brežiškega območnega združenja Rdečega križa ter drugimi prostovoljci zagotovili začasno nastanitev in oskrbo v Športni dvorani Brežice. Molan se je še zahvalil vsem, ki so pri nedavni ujmi in poplavi kakor koli pomagali.

Skupini Gen uspelo obvladali ekstremne razmere na Savi

Danes. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Danes. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zdaj je bil prvič tak dogodek, ko je pretok presegel tri tisoč kubikov in šel proti štiri tisoč kubikom, kar po statičnih podatkih pomeni, da gre za poplavne vode s stoletno povratno dobo.

Silvester Jeršič, vodja tehničnega sektorja HES Brežice, za TV Slovenija

Potem ko so hidroelektrarne (HE), z izjemo dveh v zgornjem toku, v petek postopoma zaustavili, so od ponedeljka vse v obratovanju. Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je ves čas delovala stabilno in s polno močjo, so sporočili iz Skupine Gen.

Ekipe operaterjev HE so v pričakovanju visokovodnega vala izvajale predpisane ukrepe za pripravo bazenov na njegov prehod in sinhrono prevajanje vode. "Količine so bile ekstremne, saj je od 4. do 7. avgusta po spodnji Savi steklo približno 700 milijonov kubičnih metrov vode, kar je desetina povprečnega letnega odtoka," so ponazorili. V primerjavi z letom 1990, ko so kraje v občini Sevnica in Krško prizadele hude poplave, je bil pretok Save tokrat še za približno 10 odstotkov višji, so dodali.

Dodatne težave je po njihovih navedbah povzročala ogromna količina plavja, mulja in drugih nečistoč, zato so v NEK-u v petek zjutraj vključili hladilne stolpe s polno zmogljivostjo. Medtem so prvič od izgradnje aktivirali visokovodni razbremenilnik pretočne akumulacije HE Brežice, ki je s polnjenjem retenzijskih površin na območju Vrbine pomagal ublažiti visokovodni val proti Brežicam.

HE Brežice pred dnevi. Foto: BoBo/Goran Rovan
HE Brežice pred dnevi. Foto: BoBo/Goran Rovan

"Ustrezno omejevanje učinka poplavnega vala je omogočilo uspešno evakuacijo ljudi v kampu Šobec in pomagalo vzdrževati stabilnejše razmere v Medvodah, kjer je Sora presegla vse do zdaj zaznane dotoke. S pravočasnim znižanjem nivoja vode v bazenu HE Vrhovo in protipoplavno zaščito je bilo v Radečah stanje stabilno, poplav ni bilo. Zaradi protipoplavne zaščite v sklopu izgradnje HE na spodnji Savi visoke vode v občinah Sevnica in Krško niso pustile večjih posledic. Drugače je bilo v občini Brežice, kjer z zamikanjem gradnje HE Mokrice poplavno najbolj ogrožena območja še vedno ostajajo delno ali popolnoma nezaščitena," so povzeli.

Po njihovem mnenju se je ob tokratnih dogodkih izkazalo, da so delovanje verige HE in ukrepi protipoplavne zaščite učinkoviti. "Glede na te izkušnje je za protipoplavno varnost območij pod HE Brežice izgradnja HE Mokrice ključna," so poudarili. Verižna povezanost pretočnih akumulacij s svojo obliko in velikostjo namreč omogoča obvladovanje visokih voda in uravnava nivoje podtalnice.

Medtem je bila proizvodnja in oskrba z električno energijo vseskozi varna in zanesljiva, so zatrdili. Termoelektrarna Brestanica (Teb) se je odzvala na takojšnjo potrebo po vključitvi v sistem. V pripravah na povišane pretoke so opravili predhodna testiranja opreme in v soboto zvečer uspešno zagotovili rezervno moč elektroenergetskemu sistemu. Termoelektrarna je proizvedla tudi del manjkajoče električne energije za skupino, preostali del pa je skupina priskrbela z nakupi na trgu.

Elektrarne na spodnji Savi obratujejo