Nemška tehnična enota za pomoč gradi montažni most na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Nemška tehnična enota za pomoč gradi montažni most na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sorodna novica V Lučah zaradi okvare spet brez vode, težave zaradi gora odpadkov

OKF po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v Slovenijo poleg vreč s peskom in folije pošilja 500 gumijastih škornjev, 300 vzmetnic, 300 odej, 300 blazin, 600 rjuh in 5000 svetilk.

Slovenska vlada na spletni strani navaja, da bo ta pomoč na Roje prispela danes in v nedeljo.
Nadaljnjo pomoč Madžarske je že pred tem v petek ponudil tudi državni sekretar v kabinetu madžarskega premierja Zoltan Kovacs. Ta je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, naznanil, da je Madžarska pripravljena zagotoviti pomoč, ki vključuje 22-člansko potapljaško ekipo, opremljeno s terenskimi vozili in čolni, šest črpalk z operativnim osebjem, dva bagra, dva smetarska tovornjaka, dva tehnična strokovnjaka ter vreče s peskom in različno opremo za zaščito pred poplavami, kar je razvidno tudi iz spletne strani madžarske vlade. Kovacs je dodal, da bodo pomoč poslali, ko jo bo Slovenija sprejela.

Pomoč je v Slovenijo iz Madžarske sicer napotila tudi tamkajšnja dobrodelna organizacija malteškega viteškega reda, so v petek sporočili iz organizacije. V Kranj so dostavili paket pomoči v vrednosti 26.000 evrov, ki vključuje tudi 15 visokozmogljivih strojev za sušenje zidov in več prenosnih generatorjev.

Sorodna novica Ukrajinski konvoj s težko mehanizacijo prispel v Slovenijo
Sorodna novica Na območjih z nadzornimi točkami velika gneča, prostovoljci potrebujejo nalog civilne zaščite

V petek prispel ukrajinski konvoj s pomočjo

Sloveniji je pri spopadanju s poplavami dodatno pomoč zagotovila tudi Ukrajina. Njen konvoj s težko mehanizacijo je v petek prispel v Slovenijo. Z ukrajinskimi ekipami se je ob prihodu srečal tudi premier Robert Golob.

Na pomoč so odhiteli na Ljubno, kjer bodo urejali vodotoke.

Nemci gradijo most

Na Prevaljah, kjer je narasla Meža uničila ali poškodovala vse mostove in kjer so v lastni organizaciji v torek že postavili most čez Mežo za pešce, pa bodo montažni most čez reko na cesti, ki vodi proti Lešam, postavili pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU-ja, so v četrtek sporočili z nemškega veleposlaništva v Ljubljani.

Nemci so pripeljali 70 ton materiala za gradnjo dveh montažnih mostov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Nemci so pripeljali 70 ton materiala za gradnjo dveh montažnih mostov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Del skupine pripadnikov THW-ja je na Koroškem že od ponedeljka, v četrtek pa je na Prevalje prispelo še 30 pripadnikov za gradnjo mostu s še približno 10 pomočniki za prevoz in 70 tonami materiala za gradnjo. Gradnja mostu na Prevaljah se je začela v petek in se bo predvidoma zaključila v nedeljo, so napovedali.

Nemčija bo prek THW-ja, ki ga financira tamkajšnje zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40-metrska začasna mostova ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav.

"Nemčija je solidarna s svojo partnerico Slovenijo pri spopadanju s strašno katastrofalno poplavo," je ob tem, kot so sporočili z veleposlaništva, dejal veleposlanik Zvezne republike Nemčije Adrian Pollmann. Po njegovih besedah bo dokončanje prvega začasnega mostu to nedeljo znak, da obnova uničene infrastrukture poteka hitro.

"Vsem reševalcem, pomočnikom in pripadnikom različnih enot ter Zvezni agenciji za tehnično pomoč izrekam veliko spoštovanje za njihovo veliko zavzetost in uspešnost. Dragi slovenski prijatelji, Nemčija vas bo še naprej podpirala po svojih najboljših močeh," je še dejal Pollmann.

Rusija ni ponudila pomoči

V dneh po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, so po več družbenih omrežjih začele krožiti objave o domnevni ponudbi Rusije za pomoč, ki pa naj bi jo vlada zavrnila. Gre za dezinformacije, so za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), kjer pravijo, da Moskva Sloveniji pomoči ni ponudila.

Informacijo o domnevni ruski pomoči so nekateri uporabniki na spletu želeli podkrepiti z objavo prispevka o poplavah na eni od ruskih televizij, ki pa je zgolj to, saj ne omenja nikakršne pomoči Ruske federacije.

Prav tako ni omemb o morebitni ponujeni pomoči na kanalih zunanjega ministrstva v Moskvi ali ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

Kot je mogoče razbrati s spletne strani vlade, so Sloveniji pomoč doslej ponudile oziroma napovedale vse sosede ter Nemčija, Francija, Španija, Češka, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Slovaška, Poljska, ZDA, Izrael in EU.