Podveža v občini Luče. Foto: BoBo
Podveža v občini Luče. Foto: BoBo

Župan Luč Klavdij Strmčnik je pojasnil, da jim dodatne težave povzroča napaka na glavnem vodovodu, zaradi česar so gospodinjstva zdaj brez vode za pitje in higienske potrebe. Odpraviti jo bodo skušali še danes.

Dejal je, da so v petek vzpostavili prometno povezavo od Ljubnega ob Savinji do Konjskega Vrha, vendar morajo urediti še 3,5 kilometra ceste do Luč. To bo po županovih besedah zelo težko, saj se je na tem območju sprožil tudi zemeljski plaz. Tri kmetije pa so še vedno odrezane od sveta.

Sorodna novica Na pomoč le po vnaprejšnjem dogovoru. Sorodniki ne potrebujejo dovolilnice.

Po besedah Strmčnika je za promet odprta cesta proti Podvolovljeku, vendar samo za osebne avtomobile in kombije, ki služi za oskrbo z živilskimi izdelki. Hiše, ki so še nedostopne po cestnih povezavah, pa oskrbujejo s helikopterji.

Večina gospodinjstev v Lučah se že oskrbuje z električno energijo, manjši del pa se oskrbuje z agregati. Štab Civilne zaščite Luče je občane obvestil, da so s strani Rdečega križa Slovenije, različnih organizacij ter posameznikov prejeli hrano, pijačo, oblačila, plenice, odeje in druge dobrine. Na voljo je tudi nekaj lopat, metel in gumijastih škornjev.

V občini Ljubno ob Savinji danes pričakujejo večje število prostovoljcev, ki jih bodo občinski koordinatorji razporedili na določene lokacije. Na Ljubno je v petek prispela tudi tehnična ekipa iz Ukrajine z bagri, ki bodo začeli urejanje tamkajšnjih vodotokov, je povedal ljubenski župan Franjo Naraločnik.

Ukrajinski konvoj je v petek prispel v Slovenijo. Foto: BoBo
Ukrajinski konvoj je v petek prispel v Slovenijo. Foto: BoBo

Dejal je tudi, da imajo vzpostavljene poljske kuhinje, danes pričakujejo tudi geološko ekipo, ki bo pregledala območja, na katerih so se sprožili plazovi.

Tudi v mozirski občini danes pričakujejo veliko prostovoljcev iz celotne Slovenije. Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je povedal, da so sami domačini že veliko postorili. Težave povzroča večja količina odpadkov, ki se je že nabrala ob čiščenju posledic ujme. Zgornjesavinjski župani pričakujejo, da bodo precej tega odpadnega materiala odpeljali na odlagališče celjskega podjetja Simbio. Za odvoz bo po Suhoveršnikovih besedah poskrbelo podjetje Marki. Še vedno se jim ni uspelo prebiti do 44 kmetij, v zaselku Lepa Njiva pa bodo danes postavili zasilno brv. Do preklica se bodo delili topli obroki v Športni dvorani Mozirje.

Vsem občanom v Zgornji Savinjski dolini, ki jih je prizadela vodna ujma, je na voljo psihološka pomoč v svetovalnici v Mozirju.

Sorodna novica Rusija pomoči ni ponudila. Na poti je nov paket iz Madžarske, Nemci gradijo most.

Na Koroškem sortiranje odpadkov, v Dravogradu imajo prostovoljcev dovolj

Na Koroškem bodo danes sortirali odpadke, ki so se nabrali po zadnji vodni ujmi, lotili se bodo tudi pregledovanja plazov, je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Kot je pojasnila, je občina zdaj prometno dostopna, vendar z nekaj omejitvami. Ocenila je tudi, da se zadeve po ujmi počasi umirjajo.

V Dravogradu bodo po besedah župana Antona Preksavca sortirali nakopičene odpadke in odpravljali tudi posledice zadnjih neurij. Dejal je, da imajo za zdaj izjemno veliko število prostovoljcev, tako da jih več ne potrebujejo. Preksavec je še dodal, da so v petek odprli cesto Dravograd–Ravne na Koroškem, kjer bo na kritičnih območjih promet potekal izmenično enosmerno. V petek je Dravograd obiskal župan avstrijskega Lavamunda Wolfgang Gallant, ki se je seznanil z razmerami na Koroškem. Skupaj z ekipo je prispeval nekaj potrebnih pripomočkov za sanacijo in prehrambne proizvode.

Na območju Raven na Koroškem bodo danes pregledali 50 sproženih plazov, statiko poškodovanih objektov, ki jih ogrožajo plazovi. Kot je ocenil župan Tomaž Rožen, imajo v ravenski občini sedem večjih plazov, ki so nevarni za infrastrukturo in stanovanjske objekte. Na Ravnah bodo sicer nadaljevali tudi čiščenje rečnih strug, prostovoljci pa bodo nadaljevali čiščenje javnih površin mesta in sortiranje odpadkov. Oskrba z elektriko je nemotena, nimajo pa vodooskrbe, težave so tudi s kanalizacijo, ki jo je uničila ujma, čistilna naprava pa ne deluje.

Mežica: Še vedno pregledujejo teren

V Mežici se stanje počasi stabilizira. Vzpostavili so vojaško bolnišnico, ki je v prvi vrsti namenjena morebitnim ponesrečencem v reševalnih akcijah, v nujnih, življenjsko ogrožajočih primerih pa tudi občanom, je objavila občina Mežica. Na celotnem območju občine še vedno potekajo pregledi infrastrukture. Na delu so geomehaniki, ki ocenjujejo stanje na terenu, zato se aktualni podatki ves čas spreminjajo. Še vedno so motene komunikacijske linije, oskrba s plinsko in električno energijo.

Voda ni pitna. Občina čaka na rezultate vzorčenja in svetuje prekuhavanje, vojska pa pitno vodo toči pri nekdanjem hotelu. Zaradi preprečevanja širjenja bolezni bodo postopoma začeli razkuževanje poplavljenih objektov.

Ob ponedeljkovem dnevu solidarnosti bodo za otroke staršev, ki dejavno sodelujejo pri odpravi posledic poplav, nujno varstvo organizirali med 8. in 14. uro, so še sporočili z občine.