Foto: Božo Robnik
Foto: Božo Robnik

Zaradi grozečega plazu bi se morali prebivalci zaselka Struge v občini Luče po mnenju vodje vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica preseliti na začasne lokacije. Plaz je zelo nevaren, strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da se sproži, je po obisku v Lučah povedal Šefic. Ni pa to trajna rešitev, je dodal.

Zaselek Struge je avgustovska ujma močno prizadela, domačini še vedno ne vedo, kakšna bo usoda njihovih poškodovanih domov. Dodatno prebivalce ogroža plaz, glede katerega je Šefic danes dejal, da je nevaren. "Po oceni strokovnjakov se ne izključuje možnost, da se sesuje," je povedal.

Prebivalci Strug še čakajo na končno odločitev

Prebivalcem je ob obisku povedal, da si prizadevajo najprej poskrbeti za njihovo varnost. "Vse preostalo je lažje reševati kot človeška življenja, zato je bil moj poziv, naj premislijo o tem, da se v najkrajšem času preselijo na začasne lokacije," je dejal. V tem času bi lahko opravili dodatne raziskave in predlagali morebitne ukrepe.

Poudaril je, da gre za začasno, ne pa trajno rešitev, je pa krajanom predlagal, naj premislijo tudi o tem, da bi se za stalno preselili z območja, ki predstavlja določeno stopnjo nevarnosti. Gre za približno deset stanovanjskih objektov.

V tem smislu so krajanom predstavili rešitev, ki se pripravlja v okviru zakona o obnovi in razvoju. Postopek še ni dorečen, šel pa bi v smeri, da se izvedejo cenitve poškodovanih objektov, potem pa bi ljudje sami izbrali, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače, je še povedal Šefic.

Sorodna novica Pred obiskom vlade v Savinjski dolini: Bodo Struge obstale?
Šefic v Odmevih o potencialni selitvi prebivalcev Strug

Odločitev o preselitvi prebivalcev iz svojih hiš v Strugah tako še ni sprejeta. Vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek je pojasnil, da bo odločitev odvisna od ugotovitve, kaj plaz lahko povzroči. Začeli so tudi iskanje izvajalcev, ki bodo do torka lahko oddali svoje ponudbe. "Izbrali bomo tistega, ki bo najhitreje lahko odšel na teren, da lahko v roke čim prej dobimo analizo samega plazu." Kot smo že poročali, naselju sicer grozita dva plazova, ki bi, če bi se sprožila, lahko zaprla tudi glavno cesto do Luč in Solčave.

"Sestanek je bil zelo odprt, polemičen, veliko informacij smo si izmenjali, ta cilj je bil dosežen," je po sestanku s krajani še dejal Šefic. Po njegovih besedah so se s krajani pogovarjali tudi o možnostih za nastanitev. Večina jih je nastanjenih v turističnih kapacitetah, za plačilo katerih prejemajo državno subvencijo, ki pa je po opozorilih krajanov prenizka. "Pričakujejo 100-odstotno poplačilo njihovih nastanitev, o tem bomo s pristojnimi razpravljali," je pojasnil Šefic.

V vmesnem času bi zavarovali vse objekte, da ne bi nastala dodatna škoda, npr. zmrzovanje vodovoda. Kot je dejal Šefic, so imeli krajani tudi pripombe glede urejanja vodotokov. Dogovorili so se, da bo direkcija za vode zadevo pregledala in ustrezno ukrepala. Prav tako bo v roku 14 dni organiziran obisk geologov, ki bodo krajanom razložili težave, povezane s plazom.

Posnetek celotne novinarske konference Boštjana Šefica o prihodnosti naselja Struge
Sorodna novica V poplavah prizadetim občinam do zdaj izplačanih 153,8 milijona evrov predplačil

Krajani so dobili vtis, da se vlada zaradi varnosti nagiba k trajni preselitvi

Župan Luč Klavdij Strmčnik je dejal, da je zadovoljen z današnjim pogovorom s Šeficem. Glede grozečega plazu je pojasnil, da so dobili projektno nalogo, na podlagi katere bodo izbrali izvajalca analize plazu. Napovedal je tudi, da bo občina novembra v Strugah uredila začasni vodovod in poskrbela za podbetoniranje oz. zaščito poškodovanih objektov, ki so zdaj prazni, da ne bo nadaljnjih poškodb.

Strmčnik je zatrdil, da odločitve o preselitvi prizadetih krajanov še ni. Ocenil je, da bo nujna sanacija prizadetih hiš stala približno 80.000 evrov.

Predstavnik prizadetih družin Paul Orešnik je povedal, da jim bodo prihodnji teden ocenili hiše, in izrazil pričakovanje, da bo ocena za njih finančno ugodna. Krajani so na današnjem pogovoru dobili vtis, da se vlada zaradi varnosti nagiba k njihovi trajni preselitvi, pravi Orešnik.
Glede napovedanega protestnega zaprtja ceste proti Logarski dolini je dejal, da zaprtja ne bo, če bodo zadovoljni z oceno hiš in hitrostjo same sanacije poškodovanih objektov. V nasprotnem primeru pa bodo cesto zaprli, je dodal.

Sorodna novica Slovenija v Bruselj poslala vlogo za pomoč po poplavah, od katere si obeta do 400 milijonov evrov
Prebivalci Strug opozarjajo na nujnost sprejetja odločitve. Zima je pred vrati. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Prebivalci Strug opozarjajo na nujnost sprejetja odločitve. Zima je pred vrati. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Krajani želijo vedeti, pri čem so

Narasla Savinja je na začetku avgusta preplavila hiše, plaz je nanesel kamenje in drevje, zaradi česar je bilo več hiš odrezanih od sveta več dni, prebivalce so reševali s helikopterjem. Cesto, ki pomeni tudi povezavo naprej do Luč in Solčave, je odneslo, šele pred nekaj tedni so jo znova vzpostavili. Ljudje so razseljeni, nekateri še vedno bivajo pri sorodnikih, drugi v apartmajih.

Vse od tedaj več krajanov čaka, ali se bodo lahko vrnili na svoje domove. Pristojne službe so poudarjale, da brez strokovnih podlag ne želijo sprejeti odločitev. Razočarani prebivalci so napovedali protestno zaprtje ceste.

Kot je ta teden za Radio Slovenija dejal mizar Božo Robnik iz Strug, krajani želijo vedeti, pri čem so. "Želimo slišati rešitve za naše naselje. Kakršne koli. Mi bi sicer najraje ostali v Strugah, ampak tudi če odločijo, da plazu ne bo mogoče sanirati, bomo to morali s cmokom v grlu sprejeti. Dejansko hiš ne moremo ne sanirati ne vlagati vanje. Na koncu res lahko odločijo, da bomo morali vse skupaj podreti in oditi na neko drugo lokacijo."

Največje naselje, ki mu grozi selitev, je sicer formalno v občini Braslovče, gre za približno 150 hiš v Letušu. Vtis je, da bi se večina prebivalcev selila, je poročal dopisnik Radia Slovenija Matija Mastnak.

Savinjsko dolino bo sicer v soboto obiskala vlada.

Hidrologinja Lidija Globevnik o poplavni varnosti
Poziv stroke k drugačnemu upravljanju voda
Na Gorenjskem številni vodotoki še neočiščeni