Klicni center 114 za pomoč po poplavah. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Borut Živulović
Klicni center 114 za pomoč po poplavah. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Borut Živulović

V klicnem centru voluntirajo zaposleni v državni upravi

Sorodna novica Šter: Slovenec, ki je res v stiski, ne prosi za pomoč, ampak trpi sam

Klicni center 114 je namenjen je vsem prebivalcem in prebivalkam, ki imajo posledice naravne nesreče, in ponuja zanesljive in takojšnje informacije na enem mestu. V projektu sodelujejo zaposleni iz državne uprave, kar je nova praksa, ki se je izkazala za izjemno uspešno. Na vprašanja klicateljev odgovarjajo neposredno, včasih klicatelje pokličejo nazaj, saj morajo za ustrezen odgovor prej pridobiti ustrezne in ažurne informacije, ki jih zagotavljajo na ministrstvih, so na Uradu RS za komunikacije zapisali v sporočilu za javnost.

Vsi zaposleni v državni upravi so se projektu pridružili prostovoljno. "Zaradi njihove strokovnosti in predanosti postaja klicni center 114 vedno pomembnejša točka v procesu obnove po poplavah. Kot je na regijskem obisku na Koroškem napovedal predsednik vlade Robert Golob, so v teh dneh že začeli sprejemati klice in obiskovati tiste, ki so bili v avgustovski ujmi najbolj prizadeti," so pojasnili.

Statistika

Največ klicev je klicni center naštel drugi dan delovanja, in sicer kar 254, najmanj pa drugo soboto delovanja, zaradi česar do preklica klicni center ob sobotah ne deluje. V število klicev niso všteti povratni klici, ki jih sodelavci klicnega centra vračajo klicateljem, ko pridobijo dodatne informacije.

"Povprečen čas pogovora je trajal med štirimi in šestimi minutami, najdaljši čas pogovora pa dobro uro, in sicer prvi dan delovanja. Čas pogovora se z vsakim dnem skrajšuje, kar kaže na to, da so sodelavci v klicnem centru že bolje opremljeni z vsemi informacijami in lahko hitreje podajajo odgovore. Povprečen čakalni čas se je iz 20 sekund zmanjšal na 0 sekund, najdaljši čakalni čas pa iz dobrih 7 minut (v prvih dneh delovanja) na 3 sekunde. V klicnem centru je doslej zaokrožilo 55 zaposlenih z različnih ministrstev in služb državne uprave," so navedli številke.

Kot je v četrtkovi oddaji Ob osmih na Radiu Slovenija povedal vodja klicnega centra Andrej Šter, so na številki 114 sprva prejemali enostavna vprašanja, ki pa so sčasoma postajala vse bolj zapletena. "Če se bo začela sanacija plazu, kdaj bo prišla ekipa za utrditev bregov vodotoka, ki bi lahko spodjedel vse, kar smo naredili. Ljudje zlasti mrzlično čakajo na hidrologe, geologe, arhitekte, ki morajo sprejeti bistvene odločitve. Ali se bom lahko vrnil domov? Ali bo hiša še uporabna?"

"Ne gre samo za socialno pomoč, ampak gre včasih za pomoč pri nastanitvi starejših, ki ne morejo stanovati v stanovanju, do kamor vodi šest nadstropij stopnic. Ali pa presodijo, da je potrebna kakšna netipična rešitev, ki je doslej nismo uporabili. Ampak tudi ta težava je netipična. In tukaj skušamo v klicnem centru razmišljati zunaj okvirov. Najhujša omejitev je tista v naših glavah, ko rečemo, da nekaj že 20 let delamo na isti način in vedno je bilo dobro. Vidite, to zdaj ni več dobro," je pojasnil Šter.

Andrej Šter: V Lučah so nam dali vedeti: "Če je vaš obisk zarad' lepšega, ni treba več hodit"