Župan Franc Horvat. Foto: Občina Tišina
Župan Franc Horvat. Foto: Občina Tišina

Na zboru občanov se je konec lanskega leta zbralo okrog sto ljudi oz. približno četrtina prebivalcev Murskih Črncev, ki razmišljajo o možnosti izstopa iz občine Tišina. Želijo se priključiti Mestni občini Murska Sobota.

Predstavnik naselja v občinskem svetu Robert Gyorek meni, da naj bi se tudi zgodovinsko naselje bolj povezovalo z Mursko Soboto kot s Tišino. Po njegovih besedah so razočarani, saj da se v naselje premalo vlaga. "Če bomo v občini Murska Sobota, ne more biti slabše, kot je zdaj," je dejal. Trenutno proučujejo pravne možnosti in postopke, kako naprej, zavedajo pa se, da je del prebivalcev proti zamenjavi občine.

Župan Tišine Franc Horvat je za STA dejal, da se v zamisel o odcepitvi ne želi vmešavati, saj imajo vsa legitimna sredstva, da poskusijo pobudo izpeljati. Občina sicer iz Murskih Črncev ni dobila nobenega dopisa. "Več kot milijon evrov smo v 13 letih, odkar sem župan, investirali prav v to naselje, samo lani 150.000 evrov," je zatrdil Horvat. Tako so vložili v komunalno ureditev Murskih Črncev, obnovo gasilskega doma, otroška igrala, kolesarsko počivališče in drugo, je naštel.

"Razumem pa nezadovoljstvo prebivalcev, saj smo maja začeli v Murskih Črncih delati, potem pa so bile poplave, ki so za dolgo dela ustavile. Kar od 16. maja do 20. septembra so bila dela onemogočena, saj je bila podtalnica tako visoka, da je iz gradbene jame voda celo iztekala," je pojasnil.

Težava je morda tudi v tem, da so v zadnjih štirih letih urejali dve državni cesti, ki z Murskimi Črnci nista imeli zveze, je dodal. "A ti cesti sta bili zelo nevarni in res potrebni ureditve. Najlažje pa je seveda reči: 'Tam se dela, pri nas pa nič'," je še dejal župan.

Občina Tišina ima nekaj manj kot 4000 prebivalcev, ki živijo v 12 naseljih: Petanjcih, Tropovcih, Tišini, Borejcih, Gederovcih, Gradišču, Krajni, Murskih Črncih, Murskih Petrovcih, Rankovcih, Sodišincih in Vanči vasi.