Predsednica Nataša Pirc Musar je obiskala Goričko. Foto: STA/Bor Slana
Predsednica Nataša Pirc Musar je obiskala Goričko. Foto: STA/Bor Slana

Krajinski park Goričko je del Trideželnega parka Goričko-Raab-Örseg, letos pa praznuje svojo 20. obletnico ustanovitve. Predsednica države Nataša Pirc Musar ga je obiskala in ob tem opozorila, da je skrb za varovanje okolja naša temeljna naloga. Poudarila je tudi, da so zlasti manjši kmetje tisti, ki bodo ohranjali biotsko raznovrstnost.

Pred dvema desetletjema je slovenska vlada razglasila Krajinski park Goričko kot zavarovano območje narave. Krajinski park Goričko obsega 462 kvadratnih kilometrov, v 90 naseljih 11 občin pa živi 17.500 ljudi. V njem uspeva okoli tisoč različnih rastlinskih vrst, med živalskimi pa velja omeniti, da več kot polovica vseh netopirjev v Sloveniji živi prav na Goričkem.

V kraju Grad pa stoji tudi največja graščina pri nas, za katero si, kot pravi direktorica Javnega zavoda Krajinski park Goričko Stanka Dešnik, želijo, da bi se nadaljevala obnova gradu. "Da se uresniči dolgoletna želja, da bo tukaj središče trideželnega parka in srečanja državnikov z vseh treh koncev," je povedala Dešnik.

Predsednica z županjami in župani. Foto: STA/Bor Slana
Predsednica z županjami in župani. Foto: STA/Bor Slana

Protokolarni dogodki

Za večkratne protokolarne dogodke so danes poskušali navdušiti tudi predsednico države Pirc Musar. "Lahko vam samo rečem, da imam neizmerno rada vse konce Slovenije, zato sem danes z največjim veseljem prišla sem, in če bodo uredili protokolarno dvorano, vam obljubim, da bo kakšen protokolarni dogodek tudi na Goričkem," je povedala predsednica Pirc Musar.

Predsednica je med drugim izrazila razumevanje za nejevoljo kmetov, ki jih poleg omejitev zaradi Krajinskega parka in Nature 2000 omejuje še evropska uredba, ob tem pa podprla zlasti manjše in srednje kmetije.

Varovanje okolja

Da se s kmeti o varovanju okolja veliko pogovarjajo, pa je povedal tudi župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar in dodal: "Narava ne bo čakala na nas, narava bo svoje naredila, mi bi pa verjetno z naravo morali biti malo bolj poslušni in iz nje potegniti, kar je potrebno. Torej, zdravo, domačo, bomo rekli pomursko ali pa prekmursko ali pa goričko hrano."

Če k temu dodamo še sonaravni turizem, za katerega si prizadevajo v Krajinskem parku Goričko, se Prekmurju ni treba bati za prihodnost.

Predsednica republike na Goričkem