Dolnja Bistrica. Foto: Sobotainfo/Bobo
Dolnja Bistrica. Foto: Sobotainfo/Bobo

Položaj je nepredvidljiv predvsem v tem smislu, da ne vemo, na kakšen način in kdaj se bo ta del visokovodnega nasipa še naprej rušil. To je tisto, kar je nepredvidljivo. Predvidljivejša je pot visokovodnega vala, ki bo potekala kar čez nekaj naselij po nekdanji stari strugi reke Mure in se šele ob iztoku Mure iz države spet nazaj vrnila v Muro.

Hidrolog Janez Polajnar, Arso

Čez dan se je reka Mura razlivala znotraj območja protipoplavnih nasipov, nato pa je popoldne v nasipu pri vasi Dolnja Bistrica nastal nekajmetrski preboj. Slabe novice: ta preboj se počasi povečuje, je v Odmevih povedal prvi mož civilne zaščite Srečko Šestan. Širjenje preboja sicer skušajo zaustaviti, a z mehanizacijo, ki jo imajo na voljo, to ne gre. Zato so pristojni zvečer sestavili nov načrt: z letali oziroma helikopterji cougar bodo poskušali dostavljati betonske bloke, ki bi jih lokalni stroji samo poravnali. Žal vremenske razmere tega trenutno še ne omogočajo, je povedal Šestan. A to je po njegovih besedah edini ukrep, ki ga še imajo na voljo, da preprečijo žrtve. Nasip je namreč iz zemlje, voda to zemljino odnaša. Pride lahko do hipne porušitve in poplavnega vala, ki bo šel skozi do deset vasi. "Te ljudi je treba pravočasno umakniti," je poudaril Šestan.

Arsov hidrolog Janez Polajnar je v Odmevih dejal, da je pot morebitnega visokovodnega vala predvidljiva: če se bo to zgodilo, bo val šel po stari strugi reke Mure in se v Muro vrnil šele po iztoku iz države. Polajnar je poudaril, da je položaj nevaren in nepredvidljiv. Pretok Mure je namreč drugi največji v zgodovini meritev, znaša pa 1350 kubičnih metrov na sekundo. Takšen pretok bo vztrajal še najmanj 24 ur in potem bo reka počasi upadala še dodatnih 18 ur, dokler ne bo predvidoma dosegla mejnih vrednosti razlivanja. Ves ta čas bo pritiskala na nasip. "To nas skrbi," je poudaril.

Novinarka TV Slovenija Cirila Sever je poročala, da so razmere v Dolnji Bistrici zelo resne. Okoli 21. ure je zadonela sirena za splošno evakuacijo, ki je ob 22. uri zvečer še potekala. Približno 500 domačinov je moralo zapustiti domove. Ti so prestrašeni, zaskrbljeni in presenečeni, saj preboja niso pričakovali. Popoldne se je namreč pretok Mure začel umirjati in zato so upali, da je najhujše mimo. Potem pa se je preboj dejansko zgodil. Več kot 150 gasilcev se je trudilo z vrečami preprečiti vdor v vas, a je voda pritekala vse hitreje in prišla do hiš. Ljudje se umikajo k sorodnikom in prijateljem, za druge so poskrbeli na več lokacijah v Črenšovcih.

Gasilci, policija in druge službe prosijo prebivalce, naj dosledno poslušajo navodila in se umaknejo na varno.

Župan sosednje občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da rešujejo tudi osrednji del Razkrižja, kjer se zlivata Mura in Ščavnica. Dodal je, da so ljudje izmučeni, saj je vode preprosto preveč, a kljub temu vztrajajo. Morebitne prostovoljce je pozval k pomoči.

Poplavlja tudi Mura