Cerkev v Beltincih. Foto: MMC RTV SLO
Cerkev v Beltincih. Foto: MMC RTV SLO

Za ukrep so se po besedah župnika Borisa Kučka odločili po pogovoru s starši, čeprav vsi starši z njim niso zadovoljni, veljal pa bo že za majsko birmo.

V župniji so se namreč srečevali s precejšnjimi težavami, ko je bilo treba izdati potrdilo, da je nekdo primeren za botra. "Veliko je bilo takih, ki pogojev niso izpolnjevali, a so potrdilo vseeno na neki način izsilili," je povedal. Ob tem dodaja, da nima smisla, da lažejo sami sebi. "Zato smo rekli, naj gredo pa otroci sami k birmi," je dejal.

Zakonik cerkvenega prava določa, da mora biti boter star najmanj 16 let, da je katoličan, da je prejel birmo in bil pri obhajilu. Živeti mora primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel. To pomeni, da ne morejo biti botri tisti, ki živijo v zunajzakonski skupnosti in nimajo namena urediti zakona oz. živijo samo v civilnem zakonu.

Po cerkvenem pravu birmanski boter ni nujen

Ukrep župnije po besedah Kučka ne pomeni, da otroci ne bodo smeli imeti botra. "Lahko ga bodo imeli, le z njim ne bodo pristopili k birmi, prav tako ne bo vpisan v birmansko knjigo. Nekaj podobnega je trenutno že ob prejemu prvega obhajila," pravi.

Cerkveno pravo po besedah Kučka navaja le, da je dobro, da birmanec ima botra, ni pa ta nujen za samo veljavnost podelitve zakramenta svete birme. "Za veljavno podeljen zakrament je nujno stanje milosti tistega, ki ga prejema, če je boter zraven ali ne. Pomembno je torej, da je prejemnik na zakrament duhovno pripravljen. Pri tem ni toliko nujno racionalno znanje, ki je sicer tudi potrebno, ampak sta na prvem mestu predvsem duhovna pripravljenost in odprtost tistega, ki bo zakrament prejel. In ob vsej materializaciji se to v zadnjem času izgublja," pravi.

V škofiji Murska Sobota načrtujejo spremembe na ravni celotne škofije

Na Slovenski škofovski konferenci odločitve beltinške župnije niso želeli komentirati. To je samostojna odločitev krajevnega škofa, so navedli.

Na škofiji Murska Sobota za komentar za STA niso bili dosegljivi, kot kaže, pa odločitev župnije podpirajo, saj pri birmi načrtujejo spremembe na ravni celotne škofije. Kot je za tednik Družina dejal škof Peter Štumpf, namreč z letom 2024 načrtujejo ukinitev birmanskih botrov in premik birme na zgodnejši čas, tako da bi otroci birmo prejeli že v petem razredu.

Po besedah škofa so se za spremembe glede botrov odločili, ker kandidati pogosto ne izpolnjujejo pogojev, zaradi česar jih skrbi, da to ogroža samo svetost zakramenta birme. Vzrok za odločitev o prestavitvi birme na zgodnejši čas pa je opažanje, da so otroška srca v 5. razredu bolj dovzetna za prejetje zakramenta kot ob koncu osnovne šole, je povedal. Po birmi bodo mlade povabili k nadaljevanju obiskovanja verouka, ki ne bo več pod nevidno prisilo, da sicer ne bi smeli k birmi, ampak naj bi bilo to bolj iskreno, je še povedal.