Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na kraju, kjer je nekoč v Lendavi stala judovska šola, so danes odkrili spominsko tablo, na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pa so položili vence. V lendavski sinagogi so odprli razstavo z naslovom Zgodba o dveh transportih.

Razstava v sinagogi prikazuje, kako so se aretacije prekmurskih Judov začele 26. aprila 1944 ob 5. uri. Žandarji so v spremstvu domačinov vstopali v stanovanja Judov, jim prebrali ukaz o aretaciji in zaplembi premoženja. S sabo so lahko vzeli le 25-kilogramski paket s hrano in oblačili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Noč so preživeli v lendavski sinagogi in naslednje jutro so lendavske in murskosoboške Jude z vlakom prepeljali v Čakovec. Iz Lendave so jih odpeljali 112. Skupaj z aretiranimi medžimurskimi Judi jih je bilo 680. Naslednjega dne, 28. aprila 1944, so jih odpeljali Veliko Kanižo na Madžarskem, od tam pa v nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz. Razstava, ki jo je uredil direktor mariborske sinagoge Boris Hajdinjak, vsebuje fotografije in zapise, njen del pa je tudi sama sinagoga kot eno od prizorišč takratnega dogajanja.

"Tragični 26. april 1944, ko so večino judovske skupnosti dobesedno izbrisali iz zemljevida našega mesta in celotne regije, zaznamujemo s spoštovanjem do dediščine, ki so nam jo zapustili in kot opomin na grozote človeštva, ki se ne bi smele ponoviti nikoli več," je na današnji slovesnosti opozoril lendavski župan Janez Magyar.

Slovesnosti v lendavski sinagogi se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednica se je v nagovoru spomnila ljudi, ki so jih pred 80 leti odpeljali. "Prav je, da se spominjamo in da si skozi razstavo, prikazane slike in pripovedi prikličemo v spomin njihove obraze in imena. Imena ljudi, civilistov, ki si tiste vojne niso želeli. Je tudi opomin, da se to zlo ni začelo 26. aprila 1944, temveč veliko prej. Začelo se je z besedo sovraštva, ki je prerasla v čedalje hujši pogrom proti Judom po vsej Evropi in nato do njihovega množičnega iztrebljanja v tovarnah smrti," je dejala.

Predsednica je opozorila, da je zlo, ki je vladalo v preteklosti, del našega vsakdana. Ponovno smo priča nesprejemanja drugačnosti. Po njenih besedah se zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu krepi antisemitizem tudi pri nas.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Danes smo tukaj, da počastimo spomin na prekmurske žrtve holokavsta. V tem spominu je tudi naša globoka zaveza, da nikoli in nikjer ne dopustimo zdrsa, ki iz človeka potegne tisto najslabše. Ne pozabimo, to se vedno začne z besedo in dejanji sovraštva. Za dejanji sovraštva ostajajo le ranjene duše in uničene sanje. Tega si ne želim in vem, da si tega ne želi velika večina prebivalstva ne samo Slovenije, ampak našega planeta," je dejala.

Župan je na slovesnosti poudaril, da si Lendava že več desetletij prizadeva krepiti zgodovinsko zavest občanov. "Z vso odgovornostjo in ponosom se trudimo ohranjati dediščino nekdanjih meščanov Lendave," je dejal. Ključni del spominjanja na preteklost so vzgoja, posredovanje informacij, zgodb in dejstev ter opozarjanje na posledice, ki so jih grozovita dejanja potegnila za sabo, je še dodal župan.

80 let od množične deportacije prekmurskih Judov