Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Vprašanje prostorske problematike inštituta za oljkarstvo se vleče vse od požara leta 2017, je na novinarski konferenci spomnil je direktor ZRS-ja Koper Rado Pišot. Po letih delovanja v začasnih prostorih, zaradi česar je trpelo znanstveno-raziskovalno delo, sta se ministrstvi za kmetijstvo in za izobraževanje odločili, da naj se inštitut seli nazaj v objekt v izolskih Livadah.

Težava je v tem, da jim Univerza na Primorskem kot lastnica objekta ponuja selitev v Livade po končani sanaciji, vendar brez jasnih opredelitev stroškov najema. Ti bi lahko brez popustov in olajševalnih okoliščin znašali tudi več kot 10.000 evrov mesečno. Poleg tega je pogodba problematična še iz drugih vidikov: "Zaradi rizika, ki ga moramo zagotavljati za akreditacijo, je problematičen pristop, problem je velikost prostorov."

Ker bi potrebovali tri do štiri mesece vzporednega dela na dveh lokacijah, da bi prenesli celotno delovanje inštituta, prav tako ne morejo čakati na pogovore šele po končani sanaciji. Brez ustrezne rešitve bodo tako morali odpovedati delo nacionalnega referenčnega laboratorija za oljčno olje, strokovne naloge ter delo, ki ga opravljajo za urad za varno hrano, je še opozoril Pišot.

Sorodna novica Oljkarstvo pred izzivi: Bo država razumela, da ne gre za pridelavo solate?

ZRS pričakuje, da bo univerza razrešila stanje

Pišot, ki se sicer zaveda avtonomije univerze, od države pričakuje, da bo, če deli javna sredstva, tudi razrešila sedanje stanje. Kot je pojasnil, sama selitev inštituta nazaj v Livade zanje ni problematična, vendar pod določenimi pogoji: da takoj pristopijo k podpisu pogodbe, da v njej jasno opredelijo vse, kar je povezano z akreditacijo, tj. da bi imeli zagotovljen neodvisen pristop k prostorom, ter da je jasno določen sprejemljiv znesek uporabnine.

"Današnje srečanje je glas obupa, nemoči, nas, da čuvamo in preprečimo, da izgubimo laboratorij inštituta za oljkarstvo," je dejal predsednik upravnega odbora ZRS-ja Koper Tomaž Može in spomnil, da jim v več letih prigovarjanj zadev ni uspelo premakniti.

Predstojnica inštituta za oljkarstvo Maja Podgornik pa je dodala, da oljarska panoga potrebuje ustanovo, ki bo gonilna sila razvoja, inovacij, nasvetov in raziskav, vendar "zaradi vsakodnevnega ukvarjanja s prostorsko stisko in iskanja rešitev za osnovne pogoje dela tega ni mogoče zagotoviti".

Po mnenju vodje laboratorija inštituta za oljkarstvo Milene Bučar Miklavčič pogodba, kot jim jo predlaga univerza, predstavlja takšno spremenljivko, "kot če bi nam danes rekli, da se preselimo v vesolje". Najemnina, kot je določena, lahko namreč znaša od nič pa do 164.000 evrov letno, država pa jim ne zagotavlja niti vira financiranja, ki bi zadostoval za samo najemnino.

Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik kmetijske zadruge Olea Capris Igor Novak. "Mi oljkarji si ne moremo predstavljati nedelovanja institucij ali nedelovanja laboratorija," je opozoril.

Konec Inštituta za oljkarstvo?

Univerza: Vse dogovore v polnosti spoštujemo

Pomočnik rektorice Univerze na Primorskem Aleš Oven je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da so bila vsa razmerja med univerzo in ZRS-jem Koper v preteklosti že usklajena in pogodbeno dogovorjena v pogodbi iz avgusta 2017, univerza pa vse dogovore v polnosti spoštuje, o čemer so obvestili tako ministrstvi kot v dveh dopisih tudi ZRS Koper. Ob tem je poudaril, da univerza ne ponuja pogodbe, saj je bila ta podpisana že leta 2017.

Z univerze so posredovali tudi dopis, ki so ga 8. januarja naslovili na ZRS Koper. V njem ponavljajo, da delovanje ZRS-ja v objektu v Livadah izhaja že iz dogovora, sklenjenega med ministrstvom za izobraževanje in Univerzo na Primorskem. Hkrati so v dopisu navedli, da je v teku zaključna faza izbora izvajalcev sanacije objekta. "Verjamemo, da bo sanacija hitro zaključena in da bo objekt čim prej primeren za ponovno uporabo," so še dodali v dopisu.