Rezervacije na plažah bi prepovedali. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rezervacije na plažah bi prepovedali. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nov predlog odloka bi takšno rezervacijo oglobil z denarno kaznijo 200 evrov, še dodatnih 50 evrov pa bi kršilca stala odstranitev predmetov, ki bi jo izvedel upravljavec ali vzdrževalec kopalnega območja.

Vodja urada za gospodarske javne službe na Občini Piran Rok Humar je opozoril, da so med dikcijo v predlogu popravili in se pri tem zgledovali po Občini Bled, kjer takšno prepoved že poznajo. Kot je pojasnil, novi člen določa, da lahko medobčinski inšpektorat odredi odstranitev pri predmetih, ki so postavljeni na javni površini občine brez predhodnega dovoljenja občinske uprave.

Odlok med drugim predvideva tudi prepoved smetenja in pranja vozil na javnih površinah, parkiranja avtomobilskih prikolic in avtodomov na mestih, ki temu niso namenjena, in hranjenja prostoživečih živali, iz česar so izvzeli zapuščene in potepuške mačke.

Z blejske občine so kasneje sporočili, da blejski občinski odlok o javnem redu in miru rezervacije prostora v kopališču izrecno ne prepoveduje, saj menimo, da je med gosti dovolj visoka stopnja ozaveščenosti in razumevanja, da takšno ravnanje ni kulturno in družbeno zaželeno. Za takšno ravnanje globa ni predvidena, so še zapisali.

Obveza po takojšnji odstranitvi pasjih iztrebkov, tudi urina

Najdlje so se občinski svetniki sicer zadržali pri členu, ki skrbnikom psa narekuje takojšnjo odstranitev pasjih iztrebkov, tudi urina, zaradi česar bi moral skrbnik s seboj nositi vodo za izplakovanje urina. Kot je ob tem opozoril občinski svetnik Davorin Petaros, gre pri tej točki za "slabo izpeljano krajo", saj so podoben odlok predlagali že, ko je Petaros predsedoval Krajevni skupnosti Piran, le da so se takrat posvetovali s kinološkimi društvi, ki so predlagala bolj smiselne ukrepe. Med drugim so predlagali koridorje sprehajalnih poti za pse, kjer bi bili na voljo tudi pitniki in vrečke za odpadke. Predvidena kazen za pasje skrbnike sicer znaša 250 evrov.

Po burni razpravi so občinski svetniki predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin sprejeli.