Občina zahteva tudi okoljski sklad, v katerega bi Luka Koper letno prispevala 200.000 evrov za omilitev negativnih vplivov. Foto: Youtube
Občina zahteva tudi okoljski sklad, v katerega bi Luka Koper letno prispevala 200.000 evrov za omilitev negativnih vplivov. Foto: Youtube

Koprska občina se ne bo vnovič pritožila na izdano okoljevarstveno soglasje, ki ga je dobila Luka Koper za podaljšanje prvega pomola, če bo Luka izpolnila štiri zahteve. Koprski mestni svet je danes na izredni seji soglasno sprejel sklep z vsebino zahtev, ki ga bo župan Boris Popovič s predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom podpisal predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

V torek bo potekel rok, ko se lahko koprska občina spet pritoži na izdano okoljevarstveno soglasje, ki ga je Luka že drugič prejela od Agencije RS za okolje. Na prvo soglasje se je občina pritožila in tudi uspela. Tokrat pa se ne bo pritožila, če bo Luka privolila v podpis pisma o nameri s štirimi točkami, ki jih je na dopoldanski seji predlagal župan Popovič. Kot ključno je omenil prvo, da se Luka umakne z obale, ki jo zaseda tik ob severni obvoznici: "Zahtevamo, da ob podaljšanju prvega pomola en del tega pomola utrdijo in namenijo dejavnostim, ki jih imajo zdaj na tako imenovanem nultem pomolu, in da se ta nulti pomol potem izprazni in nameni občini oziroma mestu, ljudem, da ga lahko nemoteno uporabljajo oziroma uporabljamo. To je za nas izrednega pomena, kajti tako se pač mesto širi."
To je torej prva točka, ki jo bodo zapisali v pismo o nameri, občina pa zahteva tudi okoljski sklad, v katerega bi Luka letno prispevala 200 tisoč evrov za omilitev negativnih vplivov. Kot tretje občina zahteva, da Luka skladišče nekdanjih blagovnih rezerv izvzame iz carinskega območja in ga nameni za kulturne in izobraževalne vsebine, četrta točka pa govori o sodelovanju luških služb pri okoljskih nesrečah. To so torej pogoji, ki jih občina postavlja Luki, o vsem po naših informacijah že nekaj časa potekajo pogovori tudi s predsednikom uprave, a je želel župan podporo občinskega sveta. Predlog je pred uro dobil soglasno podporo, tudi sicer kritične opozicije. Tomaž Slavec iz Levice pravi: "Razvoj Luke Koper mora sovpadati z razvojem Mestne občine Koper. Pozdravljamo konstruktiven, končno, dialog med vsemi ključnimi deležniki. Predlog Luke Koper, ki smo ga danes dobili na mizo, se nam zdi koristen." Pismo o nameri naj bi župan in predsednik uprave podpisala na začetku prihodnjega tedna.