Sušilnica komunalnega blata na Serminu. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Sušilnica komunalnega blata na Serminu. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Predvidoma v prihodnjem mesecu se bodo o nadaljnjem obratovanju sušilnice izrekali tudi koprski mestni svetniki, ki so imeli ob nakupu naprave številne dvome zaradi energijske potratnosti in neprijetnih vonjav, ki naj bi se širile v okolje, je za TV Slovenija poročal Edi Mavsar.

Župan mestne občine Koper Aleš Bržan je za TV Slovenija potrdil, da se je sušilnica blata vendarle zagnala. "Tako da zdaj pričakujem, da bomo po enomesečnem obratovanju dobili poročilo, kako obratuje, kakšni so stroški, koliko je kakšnih privarčevanih sredstev na ta račun – ali pa tudi ne. Potem to predamo občinskemu svetu, da se izreče glede vseh preteklih dogajanj."

"To je stvar nadzornega sveta, da ugotovi, ali je bilo narejeno vse, da se tveganje ali pa morebitna škoda omejita. Na strani poslovodstva je seveda tudi to, da razloži, ali je bila v tistem času, ko je padla odločitev, to najprimernejša odločitev," je še dejal Bržan.

Začela je obratovati sušilnica komunalnega blata

Na občini Ankaran so sicer že pred dnevi od nadzornega sveta podjetja zaradi številnih ugotovljenih nepravilnosti zahtevali preprečitev zagona naprave. Nadzornikom komunalnega podjetja Marjetica so tako poslali dopis, v katerem so jih pozivali, naj proti upravi podjetja sprožijo ustrezne postopke za odpravo nepravilnosti in nezakonitosti.

V sušilnico blata so na koprski komunali do zdaj zmetali več kot dva milijona evrov izposojenega denarja, toda naprava, ki naj bi prinašala prihranke, vse do danes povzroča le stroške. "Vse informacije glede te investicije praktično dobivamo iz medijev, direktne komunikacije s tem javnim podjetjem pa ni," je v prispevku Edija Mavsarja pred enim tednom dejal Jani Krstić z ankaranske občine.

Pol leta po izdaji gradbenega dovoljenja je svojo zmoto ugotovila tudi upravna enota, saj sušilnica ni manj zahteven, kot je prvotno veljalo, ampak zahteven objekt.

Milijoni, vloženi v sušilnico blata, pa ne bodo finančno bremenili le občanov Kopra in Ankarana, temveč tudi Izole, saj se tamkajšnje odplake prečiščujejo v Kopru. "Revizijska hiša navaja, da bo to vse skupaj celo podražilo," opozarja župan občine Izola Milan Bogatič in dodaja: "Glede na cene energentov danes, bo to dejansko za nas občane pomenilo višjo ceno." To je za vodstvo občine nesprejemljivo. Zato predlagajo, da se ustanovi podjetje Centralna čistilna naprava, ki bo v lasti treh občin, "da se to popolnoma loči od Marjetice".

Na očitke se v Marjetici prejšnji teden niso odzvali.

Komunalnih naprav dovolj za tri milijone ljudi