Zaradi pojava novega koronavirusa je v zadnjem tednu poskočila tudi spletna prodaja svežih rib. Foto: BoBo
Zaradi pojava novega koronavirusa je v zadnjem tednu poskočila tudi spletna prodaja svežih rib. Foto: BoBo

Ribiči v slovenski Istri se spopadajo z upadom prodaje rib in drugih morskih sadežev, kupcev je v trenutnih razmerah malo. Ribič Matjaž Radin pravi, da so zaradi razmer tehtali, ali odpreti ribarnico ali ne: "Odločili smo se, da odpremo, ker čutimo odgovornost do naših strank, ki se veliko prehranjujejo z ribami."

Rib je dovolj, težava je njihova pot do tujcev. Odprt ostaja tudi izlov cipljev. "Imamo še odprto do konca aprila, na razpolago smo imeli deset izlovov, ostajajo še štirje," pravi Radin.

Pred dnevi so vnovič odprli pot za dobavo hrvaških rib v Slovenijo. Radovan Minić iz koprske Ribarnice Mare Marko: "Če drugega ne, si lahko iz Hrvaške obetamo svežo jadransko ribo."

Velika težava je velik izpad prodaje, ker imajo gostinci zaprte lokale. Školjkar Mitja Petrič vidi rešitev v prodaji na domu: "Zdaj imamo ladinke in klapavice oziroma po domače pidoče in dondole. Prodaja je zelo padla, naslednji petek bomo začeli prodajo na domu. Čez teden bodo ljudje prek Facebooka in spleta naročevali, ob petkih pa jim bomo dostavljali na dom."

Petrič si ne dela utvar, da bi s tem povsem nadomestili siceršnji upad dohodka.
"Nadomestili ne bomo, ampak zdaj imamo dovolj časa in drugega dela ni. Po drugi strani naredimo nekaj za svoje stranke, ki jim bo v teh časih lažje priti do školjk, ne bo jim treba v trgovine."

Ribiči pričakujejo konkretno pomoč ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.