Pregrada, s katero skušajo preprečiti širjenje onesnaženja, in pivniki, s katerimi skušajo popivnati oljne madeže. Foto: Radio Koper
Pregrada, s katero skušajo preprečiti širjenje onesnaženja, in pivniki, s katerimi skušajo popivnati oljne madeže. Foto: Radio Koper

Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso), trenutno v vrtinah, ki so jih izvrtali zaradi spremljanja onesnaženja in morebitnega izčrpavanja kurilnega olja, še vedno spremljajo pojavljanje tega derivata. "V primeru odkritja olja v posameznih vrtinah se izvaja izčrpavanje," so navedli. So pa količine izčrpanega kurilnega olja trenutno majhne, so dodali.

Na območju, kjer so zaznali uhajanje kurilnega olja v akvatorij izolske marine, so po nesreči vgradili lovilec olj. Njegovo učinkovitost preverjajo pri različnih hidroloških in meteoroloških pogojih. Posledično so v marini preventivno še vedno postavljene baraže, ki preprečujejo širjenje oljnih madežev v akvatorij, so pojasnili na Arsu.

V Hotelu Delfin so medtem za STA navedli, da kljub jesenskim rekordnim plimam in obilnemu deževju od oktobra ne zaznavajo novih madežev kurilnega olja v morju ali vrtinah. To po njihovem mnenju kaže na učinkovitost izvedenega sanacijskega programa. V zadnjih mesecih zaradi odsotnosti madežev v morju ni bilo potrebe po nadaljnjem izvajanju postopkov s pivniki v morju za baražo, so dodali.

Analize NLZOH-ja: Kurilno olje ni prehajalo v morsko vodo

V hotelu so spomnili, da je v času kopalne sezone Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) redno opravljal analize, ki niso pokazale prisotnosti kurilnega olja v morski vodi. Septembra so pridobili tudi pozitivno mnenje fakultete za pomorstvo in promet za vrnitev plovil v del pomola, s katerega so bila sredi maja umaknjena. Mnenje so v novembru potrdili tudi neodvisni strokovnjaki, so navedli.

Hotel Delfin. Foto: BoBo
Hotel Delfin. Foto: BoBo

Direktor podjetja Porting, ki upravlja marino, Vladimir Gavran, je za STA potrdil, da so razmere glede izlitja kurilnega olja zdaj občutno boljše. Še vedno pa nimajo informacij glede količin olja za obalnim zidom oziroma na kopnem niti o morebitni nevarnosti v primeru večjih padavin, je opozoril.

"V marini smo zavezani zagotavljati visoke standarde glede kakovosti voda, vendar pričakujemo, da bomo do začetka turistične sezone lahko odstranili baraže in na ta način omogočili privezovanje plovil na prizadetih mestih," je dejal Gavran.

Pristaniška služba nadzira zajezitev onesnaženja

Na Občini Izola so pojasnili, da služba za pristaniško dejavnost izolske komunale, ki upravlja akvatorij občinskega pristanišča, tega vsakodnevno pregleduje in v primeru zaznanih sprememb na gladini morja oziroma onesnaženja takoj pristopi k zajezitvi širjenja onesnaženja in ugotavljanju njegovega izvora.

V Hotelu Delfin so še pojasnili, da so glede nastale škode v hotelu doslej poravnali vse izkazane račune. Na podlagi tega nameravajo uveljavljati odškodninske zahtevke do povzročitelja nesreče in zavarovalnic.

Gorivo je decembra 2022 iz hotela izteklo zaradi okvare na novo nameščenega ventila. V hotelu trdijo, da je povzročitelj nesreče pooblaščeni serviser. Ocenjujejo, da je iz rezervoarja izteklo okoli 30.000 litrov kurilnega olja. Iz 16 vrtin ob hotelu so lani od začetka maja do sredine avgusta izčrpali približno 2500 litrov kurilnega olja in 3700 litrov zaoljene vode. Odpeljali so pet kubičnih metrov onesnažene zemlje in olje z gladine odstranjevali s pivniki.