Ker bodo občinski računi sproščeni, proračunski porabniki ne bodo čutili posledic, pravijo na občini Izola. Foto: BoBo
Ker bodo občinski računi sproščeni, proračunski porabniki ne bodo čutili posledic, pravijo na občini Izola. Foto: BoBo

Sodišče je pri odločitvi v primeru izvršbe v Izoli upoštevalo dejstvo, da so za odlog podani posebno upravičeni razlogi, upoštevalo pa je tudi izrednost in nujnost položaja. Gre namreč za izterjavo izredno visokega zneska, predmet izvršbe pa so tudi denarna sredstva in nepremičnine, ki jih občina kot lokalna skupnost nujno potrebuje za opravljanje svojih temeljnih nalog.

Ker je dolžnica občina, ki ne more kar tako prenehati svojega obstoja in delovanjem, je sodišče ocenilo, da upniku ne bo nastala večja škoda kot bi nastala dolžnici, če odloga ne bi bilo. Izolski župan Danilo Markočič pravi, da občina intenzivno pripravlja letošnji proračun. Njeno delovanje bo, kot dodaja Markočič, nemoteno, vendar zaradi rezervacije obveznosti v vrednosti 1,9 milijona evrov v mejah skrbnega poslovanja.

Problematiko je že obravnaval kolegij občinskega sveta. Z njo pa so seznanjeni tudi predstavniki svetniških skupin in list, s katerimi je župan govoril tudi o mogočih rešitvah. Markočič poudarja, da je vložen revizijski postopek, zato bo treba počakati tudi na odločitev vrhovnega sodišča, ki bo o nadaljevanju ali dokončnem zaključku postopka imelo zadnjo besedo.

Tožba zaradi izgubljene poslovne priložnosti

V začetku leta je postala izvršljiva odškodninska terjatev podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli zoper občino v vrednosti skoraj 1,9 milijona evrov. Toliko naj bi skupaj z obrestmi znašala izgubljena poslovna priložnost. R Mercuri je namreč leta 2005 kupil približno 2.300 kvadratnih metrov veliko zemljišče s 600 kvadratnih metriv veliko halo, nato pa z nekim hrvaškim podjetjem sklenil predpogodbo za prodajo v vrednosti 3,03 milijona evrov ob pogoju, da v enem letu prenehajo veljati prostorske omejitve za tisto območje. To se ni zgodilo, R Mecuri pa je pozneje zemljišče prodal Raiffeisen Leasingu za 1,9 milijona evrov, poroča STA.