Foto: BoBo
Foto: BoBo

Župan Gregor Strmčnik zatrjuje, da je novi projekt urbanistično bolje zasnovan, predvsem pa, da bodo novogradnje namenjene bodočim občanom Ankarana, in ne dopustnikom.

Čeprav ne preveč zgovoren je ankaranski župan vendarle potrdil, da bodo na skoraj 50 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču nad Ankaranom prihodnje leto zabrneli stroji. Gre za območje, kjer so gradnjo načrtovali že pred 15 leti, ko je bilo tam predvidenih približno 400 stanovanjskih enot. Zdaj naj bi jih bilo od 150 do 170.

"Projekt je zdaj popolnoma spremenjen. Gre tudi za druge investitorje, več jih je in tipologija gradnje bo nekje med individualno in vrstno hišo s sklopom ločenih samostojnih stanovanjskih enot, povezanih v neke skupne objekte s podzemnimi garažnimi kapacitetami," je pojasnil župan Ankarana Gregor Strmčnik.

Več kot tri petine zemljišč je že v lasti dveh večjih investitorjev, slovenskega in nemškega, poleg pa se je v projekt vključilo še nekaj manjših pravnih in fizičnih oseb ter občina.

"Gre za partnerski odnos investitorjev. V enem delu gre za obratno pot, da bo občina celo pridobila dodatna zemljišča, kajti za komunalno infrastrukturo, cestišča znotraj naselja, je prav, da ostane v občinski lasti, da se objekti in naselje ne bi zaprli."

Tudi zato, ker to ne bo počitniško naselje, zagotavlja Strmčnik: "Stanovanja so projektirana tako, da so bivalne enote namenjene bivanju, ne pa počitniškemu dopustovanju."

A nazadnje, kaže praksa, je vendarle največ odvisno od cen nepremičnin, ki so v slovenski Istri že dolgo tega za številne postale previsoke.

V Ankaranu bodo gradili novo sosesko