Župan Peter Bossmann (na fotografiji skrajno levo) je poudaril, da bo nov objekt takšen, kot si ga je želel. Foto: Občina  Piran
Župan Peter Bossmann (na fotografiji skrajno levo) je poudaril, da bo nov objekt takšen, kot si ga je želel. Foto: Občina Piran
Gradnja novega zdravstvenega doma v Luciji se bo začela predvidoma marca prihodnje leto. Foto: Občina Piran

V štirih desetletjih so si sledile delne obnove in številna popravila, objekt je danes pošteno dotrajan. Pogodbo z izbranima izvajalcema del, to sta podjetji Grafist in Lumar, sta Občina Piran in Zdravstveni dom podpisala pred dvema tednoma, potem ko je padla še zadnja ovira: občina in Marina Portorož sta dosegli dogovor o delu zemljišča, ki bo zdaj povečano parkirišče.

Dela bodo potekala v dveh fazah. Najprej se bodo lotili gradnje prizidka, nato pa nadomestne gradnje obstoječega s postavitvijo novega nizkoenergijskega in montažnega. Novi zdravstveni dom v Luciji bo za 700 kvadratnih metrov večji, imel bo 100 dodatnih parkirnih mest. Direktor Matjaž Krajnc napoveduje smiselno prostorsko povezovanje ambulant, temu pa se bo prilagodila tudi organizacija dela.

"Vsega nam verjetno ne bo uspelo dati pod isto streho, zaradi določenih organizacijskih razlogov in tudi zaradi dostopnosti."

Gradili bodo v dveh fazah
Novi zdravstveni dom v velikosti 2600 kvadratnih metrov bo izvajalec gradil v dveh fazah. Prva faza obsega novogradnjo na zahodnem delu ob Solinarski cesti, in sicer ob obstoječi lekarni in okoli nje, druga pa nadomestno gradnjo na območju sedanjega zdravstvenega doma. Obe fazi gradnje bo združeval novi glavni vhod, vzdolžni atrij pa bo objekt ločil na zahodno novo krilo in vzhodni nadomestni krili objekta.

Graditi bi lahko začeli februarja ali marca prihodnje leto, trajala naj bi eno leto. Še prej je treba pridobiti vsa potrebna soglasja in tudi dovoljenje za gradnjo. Ta naj bi bila vredna 4.260.000 evrov brez DDV-ja. Glavnino bo plačala občina iz proračuna, ministrstvo za zdravje bo primaknilo 200.000 evrov, iz Ekosklada pa si obetajo približno 850.000. Župan Peter Bossmann je poudaril, da bo novi objekt takšen, kot si ga je želel.

"Tu sem začel svojo kariero in delal sem 15 let. Dobro poznam probleme teh prostorov in to je bil tudi eden od mojih osebnih ciljev, da se obnovi oziroma zgradi nov dom."

Pomen gradnje sodobnih prostorov je zapisan tudi v strategijo razvoja in organizacije zdravstvene oskrbe v občini v prihodnjih desetih letih.