Območja Urbanega središča Barka, kjer občina načrtuje gradnjo stanovanj s parkom. Volivci so gradnjo podprli in tako zavrnili pobudo nekdanjega župana Popoviča. Foto: Primorske novice
Območja Urbanega središča Barka, kjer občina načrtuje gradnjo stanovanj s parkom. Volivci so gradnjo podprli in tako zavrnili pobudo nekdanjega župana Popoviča. Foto: Primorske novice

Na nedeljskem naknadnem referendumu je večina glasovala za uveljavitev odloka o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka. Ob približno 25-odstotni volilni udeležbi je za glasovalo slabih 60 odstotkov tistih, ki so se odpravili na volišča.

Uveljavitev občinskega odloka bo omogočila začetek postopkov, s katerimi bi na degradiranem območju zrasla stanovanjska soseska s parkom.

Koprski župan Aleš Bržan je izrazil presenečenje nad referendumskim izidom, "predvsem nad številom ljudi, ki so kljub temu, da jih nismo pozivali, da pridejo obkrožit kar koli, prišli in obkrožili za". Kot je dodal župan, je ljudstvo zaznalo prave potrebe občine, obenem pa je spomnil, da v Kopru primanjkuje stanovanj.

Kot je napovedal, se bodo v kratkem sestali z lastniki zemljišč in zastavili naslednje korake. Investitorji bodo lahko začeli pripravljati dokumentacijo za gradnjo, občina pa bo sprožila postopke za sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Bržan je pri tem znova poudaril, da gradbeno dovoljenje za omenjeno območje obstaja, "vendar ne mi ne lastnik si ne želimo graditi po tem dovoljenju". Po njegovem mnenju je prav, da se prostorski načrti prenovijo. Prav tako je Bržan zavrnil namige, da je šlo pri referendumu za zavajajoče vprašanje, saj je bilo to znano od vsega začetka.

Sorodna novica Koprčani podprli gradnjo stanovanjske soseske s parkom

Popovič: Referendumsko vprašanje je bilo prirejeno

Nasprotnega mnenja je nekdanji župan Boris Popovič, ki se je aktivno vključil v kampanjo z namenom, da odlok ne bi bil potrjen. Kot je povedal za STA, je vedno težko prepričati večje število ljudi, da se udeležijo referenduma.

"Imeli smo velike probleme z referendumskim vprašanjem in s tem, kako povedati ljudem, da če glasujejo proti, so za park," je opisal Popovič in ocenil, da je bilo referendumsko vprašanje prirejeno.

Sicer je nekdanji župan ocenil, da so izvedli "zelo čisto" kampanjo brez nizkih udarcev, medtem ko je bilo na drugi strani veliko manipulacij, kot npr. ta, da bodo z gradnjo pridobili stanovanja za mlade. "Jaz sem prepričan, da je to škodljivo za Koper in da je to lahko popolna ustavitev razvoja turizma v naši občini," je Popovič navedel razloge, zakaj bo tudi v prihodnje gledal pod prste projektu.

Sam sicer izida referenduma ne razume kot zaušnico pred županskimi volitvami leta 2022. "To niso volitve, tukaj ni stal Boris Popovič na listi," je povedal in dodal, da bo na županskih volitvah slika popolnoma drugačna.

Dva izmed lastnikov zemljišč prihodnjega urbanega središča sta medtem izid referenduma pozdravila. Poslovnež Milan Mandarić je za STA ocenil, da Koprčani niso naivni in ne dopuščajo, da se z njimi manipulira. "Mislim, da je po tem referendumu najprimerneje za nekdanjega župana, da se dokončno poslovi iz javnega življenja in neha delati škodo ljudem," je dejal.

Direktor družbe Elta Aco Kabanica pa je za STA dodal, da lahko končno začnejo normalno delati "brez strahu, da nam kdor koli sredi gradnje blokira investicijo. Zdaj nas pred tem varujejo volivci in upam, da Boris Popovič to končno razume."