Film o kraju Kapele je v celoti delo domačinov. Foto: Kulturno društvo Kapel
Film o kraju Kapele je v celoti delo domačinov. Foto: Kulturno društvo Kapel
Kapele
Dve projekciji filma bosta na ogled v nedeljo, 13. oktobra, v Domu kulture Brežice.

Njegov naslov je "Tak ti je tu blu" in poteka v domačem kapelskem narečju.

Kako je prišlo do ideje posneti film o Kapelah?
Popolnoma in izključno ljubiteljsko se je 90 krajanov Kapel (Kapelcev) iz štirih starostnih generacij postavilo v vloge režiserja, scenarista, snemalca, montažerja, etnologa in filmskih igralcev. V ustvarjanje filma je bilo vloženih 13.500 ur prostovoljnega dela in nekaj tisoč evrov sredstev iz lastnih žepov igralcev. Prevoženih je bilo nekaj tisoč kilometrov.

Film sta finančno podprla v okviru razpoložljivih sredstev Občina Brežice in Krajevna skupnost Kapele. Kapelci sami so zbirali pisno gradivo, zgodbe ljudi, fotografije, snemalne objekte, opremo, obleko, posodo, predmete, pesmi. Igralci so bili kmetje, delavci, uslužbenci, profesorji, inženirji, ekonomisti, pravniki, dijaki, študentje, ki so vsak svojo vlogo odigrali kot »naturščki«, torej kot popolni amaterji. Vsi so vse svoje delo na kmetiji, v podjetju, v službi, na študiju podredili filmu. Ekipa je bila neoporečna, ob vsakem trenutku, tudi ob štirih zjutraj, pripravljena na "akcijo".

Brez preteklosti ni sedanjosti in prihodnosti
V filmu je v pesmi in besedi zapisan spomin na ne tako davno preteklost, pa vendar dokaj pozabljeno: na čas izgnanstva, povojnega življenja, obvezne povojne oddaje. Pojejo ljudske pesmi, ki so se pele ob različnih priložnostih, ohranjajo ljudsko instrumentalno igranje, prikazujejo še obstoječo stavbno dediščino, oblačila, posodo in že povsem opuščena ročna kmečka opravila in ročna dela.

Prikazujejo dogodke na »pušlšanku«, vasovanju, šranganju, laštanju, jutranjevanje, posnešitev in stroga pravila takratnih svatb z napitnicami. Pravijo, da so se iz dela na snemanju filma naučili, da sreča ni v materialnih dobrinah, da je sreča v pristnih medosebnih odnosih, v druženju dobromislečih ljudi, da je sreča v spoštovanju narave, v spoštovanju zemlje in v spoštovanju ljudi. Tisti, ki tega niso doživeli, bodo lahko ocenili takratno življenje s pomočjo filma "Tak ti je tu blu" in ga primerjali z današnjim.

Kdaj in kje si bo film mogoče ogledati?
Premiera filma je bila 31. avgusta 2013 ob 18. uri v športni dvorani Term Čatež. Ponovno pa si ga lahko ogledate v nedeljo, 13. oktobra 2013, ob 15. in 19. uri v Dom kulture Brežice. Vstopnina je 6 evrov.

Napovednik za film "Tak ti je tu blu"!