Pred mikrofon je stopil odvetnik družbe Navor, s katero je ministrstvo za zdravje prekinilo pogodbo. Pravi, da je bila družba Navor še zadnji branik pred korupcijo in občutno podražitvijo projekta. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
Pred mikrofon je stopil odvetnik družbe Navor, s katero je ministrstvo za zdravje prekinilo pogodbo. Pravi, da je bila družba Navor še zadnji branik pred korupcijo in občutno podražitvijo projekta. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

Temeljita prenova celjske bolnišnice, ki naj bi stala približno 117 milijonov evrov, se je začela pred slabim desetletjem z gradnjo nove urgence. Dela je ves čas nadzorovalo podjetje Navor, ki je takrat posel dobilo kot najugodnejši ponudnik. Pred slabim mesecem pa jim je ministrstvo za zdravje na vrat na nos brez obrazložitve odpovedalo pogodbo, pojasni odvetnik Marjan Feguš. "Nobenega pisnega odziva ni bilo, ni bilo tudi odziva na številne telefonske klice. Največ, kar se je dalo izvedeti, je, da je podpisnik dokumenta državni sekretar Pliberšek povedal, da mu je bil dokument podtaknjen."

Z ministrstva so odgovorili, da je obtožba žaljiva. Zapisali so, da državni sekretar odgovorno podpisuje pogodbe in da ima za to pooblastilo ministra. A Feguš meni, da je glavni razlog za odpoved pogodbe, ker Navor ni želel popustiti izvajalcu del, se pravi Kolektorju Kolingu, da bi mu priznal dodatna dela, s čimer bi se projekt podražil.

"Ko je Navor še imel pogodbo, so že poslali pisno zahtevo po povišanju vrednosti projekta, a so jo nato umaknili, češ da je prišlo do pomote. Le dan ali dva zatem, ko so Navorju odpovedali pogodbo, pa so poslali formalno zahtevo po zvišanju vrednosti projekta," opisuje Feguš sosledje dogodkov.

Ker je bilo gradbišče kar tri tedne brez nadzora je inšpektor ministrstvo celo pozval, da naj dela ustavijo. Pred štirimi dnevi so z novim nadzornikom, družbo DRI, le sklenili pogodbo. Ta je za dobrih 30.000 ugodnejša kot pogodba z Navorjem. A Feguš pojasnjuje, da je neuradno izvedel, da je bila prvotna ponudba DRI-ja za ta dela 505.000 evrov. "Zakaj se je potem v pogodbi znašel znesek pod 100 tisoč evrov, je popolnoma nejasno," dodaja.

Še bolj pa bode v oči, da vodja petčlanskega nadzora sploh ni zaposlen v DRI-ju. Gorazd Dimnik je lastnik podjetja Elitbau. To podjetje je tako postalo podizvajalec. Odvetnik Navorja, ki meni, da bi zadevo morali preiskati tudi organi pregona, napoveduje odškodninsko tožbo.