Gönčeva je zahtevala razrešitev in posredno tudi županji Nuški Gajšek očitala politično podtikanje.  Foto: Radio Slovenija/Danijel Poslek
Gönčeva je zahtevala razrešitev in posredno tudi županji Nuški Gajšek očitala politično podtikanje. Foto: Radio Slovenija/Danijel Poslek

Dogajanje na današnji seji sveta ptujskega zavoda za turizem sprva ni nakazovalo na takšen razplet. Direktorica Katja Gönc je zavrnila vsa namigovanja v javnosti, da je pri izvajalcu komercialnega dela Kurentovanja posredovala za izbor svojega brata kot ponudnika vin.

"Pred leti smo se ukvarjali s tem, kako poslovni rizik prenesti z Zavoda na komercialni del, in z javnim pozivom smo ločili javno in zasebno ter jasno opredelili, da je karnevalska dvorana nekaj, v kar se ne vtikamo," je članom sveta zavoda pojasnjevala Katja Gönc in še enkrat poudarila, da so bile odločitve glede letošnjega Kurentovanja oblikovane, ko je bila na porodniškem dopustu.

To po njenem potrjuje tudi naročeno pravno mnenje. "Nikoli nismo poslovali po domače. Dali smo pripraviti tudi neodvisno pravno mnenje, ki pravi, da je komisija, ki je odločila o izboru izvajalcev v karnevalski dvorani, svoje delo opravila in jaz v to nisem bila vključena," še dodaja Gönčeva.

Direktorica ptujskega Zavoda za turizem Katja Gönc je sicer dobila večinsko podporo članov sveta zavoda, a zaradi političnega delovanja svojega dela ne želi nadaljevati.  Foto: Radio Slovenija/Danijel Poslek
Direktorica ptujskega Zavoda za turizem Katja Gönc je sicer dobila večinsko podporo članov sveta zavoda, a zaradi političnega delovanja svojega dela ne želi nadaljevati. Foto: Radio Slovenija/Danijel Poslek

Član sveta zavoda Peter Pribožič je direktorico ob tem opozoril, da člani sveta zavoda nikoli niso odločali o naročilu pravnega mnenja. "Konec koncev bi to lahko pregledala tudi pravna služba mestne občine, in zdi se mi zapravljanje denarja, da naročamo takšna pravna mnenja," je bil do ravnanja direktorice kritičen Pribožič, a drugi člani sveta zavoda so direktorici stopili v bran.

"Ostro zavračam podtikanja, ki so razvidna iz pisma županje. Ta ni prepoznala kakovosti vodenja zavoda in njegove uspešnosti. Absolutno sem proti političnemu vplivanju na nas, člane sveta zavoda, prav tako ni pravilno, da je županja zavajala in nam žugala, naj ravnamo pravilno," je opozorila članica sveta zavoda Darja Koter, direktorico v bran je vzel tudi predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc.

"Na mizi imamo rezultat, naredili smo premik. Po dolgih letih muk smo naredili model, ki nam je prinesel celo presežek prihodkov. Seveda obstajajo zgodbe, v kavarniških zgodbah se pojavlja nasprotje interesov. Ampak moje mnenje je, da direktorica ni bila neposredno vpletena v odločanje, vse drugo so posredno posredne zgodbe," svoje stališče pojasnjuje Klasinc, ki pa je danes tudi pojasnil, da bodo že prihodnje leto spremenili pravila v smer, da se zagotovita pestrost in kakovost ponudbe.

Kljub temu je Gönčeva zahtevala razrešitev in posredno tudi županji Nuški Gajšek očitala politično podtikanje. "Razvidno je, pod kakšnimi pritiski smo se znašli in kakšne obtožbe moramo prenašati. Svoje delo opravljam vestno, a v luči preteklih dogodkov ocenjujem, da vodstvo ustanovitelja naše delo ocenjuje po subjektivnih, političnih in pristranskih merilih. In v takšnih razmerah je doseganje rezultatov izjemno oteženo, ocenjujem, da celo nemogoče," razloge za prošnjo za lastno razrešitev povzema Katja Gönc.

Direktorica ptujskega zavoda za turizem želi odstopiti

Da ne gre za nikakršno politično gonjo, pa je v svojem odzivu povedala županja Nuška Gajšek. Zanika tudi kakršen koli pritisk na člane sveta zavoda. "Jaz sem se samo odzvala na to, kar mi je bilo predočeno od javnosti. Zbrala sem očitke na kup in z njimi seznanila predsednika sveta zavoda. S člani sveta zavoda sploh o današnjem sestanku nisem govorila, razen s predsednikom, in to je vse," pojasnjuje Gajškova in dodaja željo, da bi zavod za turizem ostal zaupanja vredna institucija.