Enako kot gradnja brez zapletov poteka tudi zaposlovanje, pravijo. Foto: BoBo
Enako kot gradnja brez zapletov poteka tudi zaposlovanje, pravijo. Foto: BoBo

Za delo v Magni Nukleus v Hočah so do zdaj zaposlili 110 delavcev, nekateri v Hočah že delajo, večina pa jih je še zmeraj na izobraževanju v Gradcu v Avstriji. V Hočah naj bi začeli delati jeseni, ko bodo testirali vgrajeno opremo.

Vodja obrata v Hočah, David Adam, pravi, da "pogodbeno podjetje Dur, ki montira opremo, dela v skladu z načrtom. Trenutno tako na gradbišču dnevno dela približno 400 ljudi in še vedno računamo, da bomo testiranje opreme začeli jeseni."

Sicer pa se nadaljuje zaposlovanje, ki naj bi ga končali spomladi. "Kot smo povedali, bomo odvisno od proizvodnih potreb zaposlili do 400 ljudi."

Poleg pomislekov glede zaposlovanja in plač, katerih višina še zmeraj ni popolnoma jasna, pa se je v preteklosti veliko govorilo tudi o oskrbi z vodo in kanalizacijo. Kot pojasnjujejo v Magni, je oboje v gradnji, s svojimi sredstvi pa so zamenjali tudi približno kilometer starega azbestnega vodovoda.

Glede železnice, ki naj bi vodila neposredno v obrat, imajo zagotovilo, da bo zgrajena še v času prve faze. O drugi fazi, za katero je Magna že vložilo vlogo za OVS, pa David Adam lahko pove le, da iščejo stranke.

Ob tem pa je treba dodati, da je Magna samo lani okrepila svoj dobiček za 8,2 odstotka, po neuradnih podatkih pa naj bi zanimanje za njihove storitve presegalo proizvodne zmogljivosti.

Na gradbišču Magne 400 delavcev
Na gradbišču Magne 400 delavcev