Maketa načrtovane naprave. Naprava naj bi začela obratovati čez leto dni. Foto: Radio Maribor/Občina Lenart
Maketa načrtovane naprave. Naprava naj bi začela obratovati čez leto dni. Foto: Radio Maribor/Občina Lenart

Z gradnjo čistilne naprave bodo v Lenartu končno rešili ne le perečo okoljsko rano, pač pa končali tudi dolgoletno sago čistilne naprave, ki so jo v občini zgradili pred 15 leti, a nikoli ni začela delovati. "Nikoli nismo mogli za njo dobiti uporabnega dovoljenja, ker je narejena tako, da ne more čistiti," je za Radio Slovenija pojasnil župan Janez Kramberger. Zaradi nedelujoče naprave in posledično neurejenega čiščenja odpadnih voda v občini so bili tudi finančno kaznovani, priznava župan: "Enkrat 10 tisoč, nedolgo nazaj še 20 tisoč evrov."

Da gre z gradnjo nove čistilne naprave za pomembno okoljsko pridobitev ne le občine, ampak tudi države, je ob podpisu pogodbe poudaril minister za okolje in prostor Andrej Vizjak: "Imamo kar nekaj opominov evropske komisije in s to čistilno napravo je narejen izjemno velik korak naprej."

Nova lenarška čistilna naprava, ki bo zgrajena na mestu stare, naj bi poskusno začela obratovati v drugi polovici naslednjega leta. Njena zmogljivost bo 5.000 populacijskih enot.

Vrednost naložbe je nekaj več kot 5,6 milijona evrov in velja za največjo naložbo v zgodovini občine. Približno polovico potrebnih sredstev pričakujejo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 700.000 od države, razliko pa bo zagotovila občina Lenart.