Foto: Ptujinfo/Bobo
Foto: Ptujinfo/Bobo

Za zdaj pa ostaja prazno prvo nadstropje prizidka, ki je namenjeno novemu operacijskemu bloku in intenzivi, a je za zdaj ta projekt na čakanju. "Potrebovali smo sodoben urgentni center in smo zadovoljni, ker ga na Ptuju končno imamo," pravijo tudi pacienti.

Pot do ptujske urgence je bila dolga in trnova, potem ko je pred dobrim desetletjem izpadla iz mreže centrov, ki so jih gradili z evropskimi sredstvi. Tudi lokalna skupnost in bolnišnica sta zbirali donacije, da je prikimala tudi država. Za center je nato namenila 5,3 milijona evrov, 700 tisočakov so zbrali s prispevki občin, podjetij, posameznikov in zaposlenih, pravi v. d. direktorja ptujske bolnišnice Aleksander Voda: "Bolnišnica Ptuj pa je morala sama zagotoviti dobrih 1,32 milijona evrov za opremo, nujno potrebno opremo in od teh 1,32 milijona je nekaj čez 600 tisoč evrov zbrala lokalna skupnost in tudi gospodarstvo."

Zmanjkalo pa je denarja za CT-aparat za urgenco, tega bodo zdaj za 1,6 milijona evrov morali nabaviti sami. Prav tako je na čakanju ureditev novega operacijskega bloka v prvem nadstropju prizidka, za katerega je lokalna skupnost pravzaprav zbirala denar.

Urgentni center s kirurško in internistično nujno pomočjo, enoto za hitre preglede, reanimacijo, opazovalnico in izolacijo, zagotavlja enotno vstopno točko za paciente, pojasnjuje njegova vodja Simona Kalšek: "Bistvena razlika zdaj je, da urgentne ambulante niso več razdrobljene, bistvena razlika je tudi vstopna točka triaža."

V ptujski bolnišnici so letno obravnavali 23 tisoč urgentnih bolnikov, zdaj pričakujejo, da jih bodo 36 tisoč na leto.