Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za nadomestnega župana Velenja sta v petek svojo kandidaturo napovedala aktualni velenjski podžupan Peter Dermol in Benjamin Strozak iz Dobre države, ki kandidira s podporo Neodvisnih Velenje.

Ob predstavitvi svoje kandidature je 57-letni Strozak dejal, da je Velenje mesto brez vizije razvoja. V 80. letih prejšnjega stoletja je bilo po bruto domačem proizvodu v samem vrhu Slovenije, lani pa je že bilo pod slovenskim povprečjem.

Kot je dejal, je Velenje zelo nazadovalo na gospodarskem in socialnem področju, vendar je ta trend mogoče obrniti navzgor. Zato se zavzema za odpiranje novih delovnih mest, da bi lahko mladi ostali v Velenju, uspešno socialno politiko, prijazno in zeleno mesto ter skrb za starejše.

"Velenje ima neslutene možnosti razvoja v turizmu. Velenje ima potencial v mladih, ki čutijo pripadnost Velenju. Zato jim je treba ponuditi priložnosti. Velenje ima potencial v okolju, ki ga je treba izkoristiti. Velenje ima neizkoriščene objekte, ki so potencial za razvoj različnih panog," meni Strozak, ki je bil v preteklosti dva mandata član velenjskega mestnega sveta, kjer je vodil odbor za gospodarstvo.

Aktivno je sodeloval tudi kot član sveta krajevne skupnosti Staro Velenje. Prav tako je bil član Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Kandidat je tudi podžupan

42-letni Dermol, ki že šest let dela v občinski upravi, pred tem pa je bil direktor Termoelektrarne Šoštanj, pa opozarja, da lokalna skupnost nima vpliva na odločitve posameznih podjetij. Po njegovih besedah so ljudje tisti, ki ustvarjajo dodano vrednost, padec bruto domačega proizvoda pa je posledica centralizacije. Dejal je, da je skrb občine zaščititi zaposlene, gospodarske družbe pa se morajo zamisliti, kakšen odnos bodo imele do zaposlenih.

Kot dosedanji podžupan Dermol želi nadaljevati uresničevanje razvojne vizije mesta, ki sta jo skupaj z ekipo oblikovala nekdanja župana Srečko Meh in Bojan Kontič, to pa je po njegovih besedah vizija razvojno dinamičnega mesta, ki ga odlikujeta močna solidarnost in visoka kakovost življenja. "Velenje mora ostati mesto vseh njegovih ljudi," poudarja Dermol.

Napovedal je nadgradnjo velenjskega centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje, naložbo pa je ocenil na dva milijona evrov. Prav tako se je zavzel za gradnjo stanovanj za mlade, oskrbovanih stanovanj za starejše, ureditev poslovne cone Pesje, sosežigu nenevarnih odpadkov v šoštanjski termoelektrarni pa bi rekel ne.

Tretji kandidat s podporo največje stranke

Tretji kandidat, kot je poročala TV Slovenija, je Darko Koželj, neodvisni kandidat s podporo SDS-a, Velenjčan, podjetnik in gasilec, ki se je sicer pred dvema letoma že potegoval za izvolitev na državnozborskih volitvah.