Pečanova - včeraj poraženka, danes pa neuradna zmagovalka lokalnih volitev v Izoli. Foto: RTV SLO
Pečanova - včeraj poraženka, danes pa neuradna zmagovalka lokalnih volitev v Izoli. Foto: RTV SLO
Za zmago je dovolj že en glas prednosti. Če je izid izenačen, odloča žreb. Foto: RTV SLO
Tomislav Klokočovnik
Klokočovniku se je kljub preobratu smejalo. Foto: RTV SLO
Povolilno odločanje v Izoli
Drugi krog lokalnih volitev
Preobrat v Izoli

V Klokočovnikovem volilnem štabu so prepričani, da je bilo glasovanje po pošti izpeljano nezakonito in da sta bili dve neveljavni glasovnici spremenjeni v veljavni. Zato zahtevajo ponovno štetje glasov in razveljavitev glasovanja po pošti. Volilna komisija bo o zahtevah Klokočovnikovega štaba odločala popoldne.

Klokočovnik je dejal, da se bo - če bo zahteva po ponovnem štetju glasov zavrnjena - pritožil na občinski svet, če pa mu tudi ta ne bo ugodil, bo sprožil upravni spor.

Obenem je Klokočovnik zanikal, da bi Pečanovi ponudil možnost sodelovanja v prihodnje. Ta je sicer vnovič pozvala k strpnosti in sodelovanju, saj je prepričana, da je bilo glasovanje izpeljano pravilno.

Glasovanje po pošti podaljšalo mandat županji
Po pošti naj bi prispelo 12 glasovnic. 10 glasov je prejela Pečanova, 2 pa Klokočovnik, tako da je Pečanova dobila volitve z dvema glasovoma prednosti. V odstotkih to pomeni, da je Pečanova prejela 50,01 odstotka glasov volilcev, Klokočovnik pa 49,99 odstotka.

Pečanova pa je glede preobrata dejala, da se je "na koncu vendarle izkazalo, da smo Izolani, čeprav izjemno tesno, izbrali samostojno in neodvisno Izolo."

Preobrat razburkal povolilno obdobje
Po koncu nedeljskega štetja glasovnic je bil za neuradnega zmagovalca volitev razglašen Tomislav Klokočovnik (Izola je naša), ki naj bi prejel 6 glasov več od dozdajšnje županje Pečanove, ki je včeraj že napovedala zahtevo po ponovnem štetju glasovnic. In kaj bi se zgodilo, če bi oba kandidata prejela enako glasov? Potem bi o zmagovalcu odločal žreb.

Tesno tudi drugod
Ni pa samo Izola občina, kjer je o zmagovalcu odločala razlika, manjša od pol odstotka. V Škofji Loki je Igor Draksler prejel devet glasov več od Dušana Krajnika, na Vrhniki je Marjan Rihar prejel 35 glasov več od Vincencija Tomšiča, v Žireh pa je Bojan Starman prejel 28 glasov več kot Martin Kopač.

Obetajo se nam tudi novi poslanci
Odmevali pa niso le izidi, kjer je šlo za desetinke, ampak tudi tisti, kjer je šlo za presenečenja. Tak primer je zmaga Damijana Perneta v Kranju, pomemben pa je tudi izid v Tržiču, kjer je Borut Sajovic premagal Pavleta Ruparja. Sajovic, ki je tudi poslanec državnega zbora, je ob tem napovedal, da bo župansko funkcijo opravljal neprofesionalno in obdržal poslanski mandat. Drugače pa se je odločil njegov kolega iz poslanskih klopi Franc Kangler. Novi župan Maribora se bo posvetil izključno vodenju drugega največjega slovenskega mesta in vrnil poslanski mandat.

Povolilno odločanje v Izoli
Drugi krog lokalnih volitev
Preobrat v Izoli