Zoran Janković je na tiskovni konferenci predstavil svojo ekipo. Foto: RTV SLO
Zoran Janković je na tiskovni konferenci predstavil svojo ekipo. Foto: RTV SLO
Jadranka Dakič
Jadranka Dakič, Jankovićeva sodelavka še iz Mercatorjeve ekipe, bo zapisana v zgodovino kot prva podžupanja prestolnice. Foto: RTV SLO

Župan Zoran Janković je poudaril, da bo Dakičeva prva podžupanja v zgodovini Ljubljane, njeno področje pa bodo finance in gospodarstvo. Najširše področje bo pokrival Aleš Čerin, saj bo odgovoren za mestni svet, mednarodno sodelovanje, splošne kadrovske zadeve in
protokol.

Najprej urbanizem
Področje, ki bo imelo po Jankovićevih besedah absolutno prednost, bo urbanizem, za katerega bo skrbel Janez Koželj. Prav on bo namreč pristojen za pripravo urbanistične podlage, na kateri bodo potem temeljili vsi preostali načrti za večje projekte v prestolnici.

Janko Möderndorfer bo odgovoren za mestne četrti in odnose s sosednjnimi občinami.

Do konca januarja imajo vsi štirje čas, da se odločijo, ali bodo svojo funkcijo opravljali profesionalno ali neprofesionalno.

Romi v Rog?
Janković je na vprašanje o iskanju lokacije za nastanitev romske družine Strojan v Ljubljani potrdil, da ga je minister Milan Zver poklical. Podžupanu Möderndorferju bodo naložili, da bo poiskal primerne kraje, ki jih bodo uskladili z ministrstvom in družino Strojan, nato pa se bo župan dogovoril z okoliškimi prebivalci.

Janković je poudaril, da se je Zverovega klica razveselil, saj to kaže na "prvo točko pozitivnega sodelovanja države in glavnega mesta." V ožji izbor lokacij naj bi po nekaterih podatkih spadalo tudi območje Roga, vendar Janković o tem ni želel ugibati. Poudaril je, da nima smisla govoriti o morebitnih lokacijah, saj jih je najprej treba preveriti in ugotoviti, ali se vsi vpleteni - ministrstvo, Strojanovi in prebivalci - z rešitvijo strinjajo.