V drugem krogu se bosta pomerila Gregor Pivec in Franc Kangler. Foto: RTV SLO
V drugem krogu se bosta pomerila Gregor Pivec in Franc Kangler. Foto: RTV SLO
SDS se je uvrstil pred obe stranki levice. Foto: RTV SLO
Gregor Pivec
Pivec je premagal Kanglerja za dobrih 7 odstotkov. Foto: RTV SLO
V Mariboru zmaga desnih kandidatov

Pivec, ki je nastopil s podporo SDS-a in NSi-ja, je po neuradnih rezultatih dobil 28,72 odstotka glasov, medtem ko je Kangler na drugem mestu dobil 22,58 odstotka glasov. Dozdajšnji župan Boris Sovič iz SD-ja je zasedel šele tretje mesto z 17,17-odstotno podporo. Za petami mu je Stojan Auer z Liste za pravičnost in razvoj s 16,67 odstotka.

Precej manj, 9,01 odstotka, je dobil Milan Petek, vsi drugi kandidati pa so dobili manj kot 2 odstotka volilne podpore.

SDS-u zmaga v bitki za mestni svet
Neuradni izidi so pokazali, da je v bitki za mestni svet največ podpore dobil SDS, in sicer 13,70 odstotka, in bo prejel 8 mandatov v mestnem svetu.

Na drugo mesto se je uvrstil SD s 12,59 odstotka volilne podpore (7 mandatov), lista LDS-a pa je dobila 10,96 odstotka (6 mandatov). Tik pod vrh je prišla tudi Lista za pravičnost in razvoj, ki je dobila 9,03 odstotka podpore (5 mandatov). Na peto mesto se je uvrstil SLS s 7,19 odstotka podpore volivcev (4 mandati).

DeSUS je dosegel 6,37 odstotka, Slovenska nacionalna stranka 4,76 odstotka glasov, neodvisna lista Gregorja Pivca Lista Maribor gre gor pa je dobila 4,71 odstotka glasov. Sledi SMS s 3,56 odstotka glasov.

Pivec pričakuje podporo vseh, strank ni omenjal
Takoj po objavi izidov vzporednih volitev je Gregor Pivec dejal, da se mora najprej zahvaliti volivcem in volivkam za podporo. Skrivnosten je bil glede podpore v drugem krogu, saj je dejal, da pričakuje "le" podporo Mariborčank in Mariborčanov. V prvem krogu sta ga podprla SDS in NSi, kar gre pričakovati tudi v drugem krogu. Ob oddaji glasu je Pivec dejal, da se mu je kampanja zdela korektna in da pričakuje uvrstitev v drugi krog, kar se mu je tudi uresničilo. Visoko podporo je pripisal svojemu dosedanjemu delu.

Kangler: Pričakujem podporo ene od levih strank
Franc Kangler je napovedal zanimiv in pester drugi krog, tudi sam pa je kampanjo označil za zelo korektno. Takoj po volitvah je za TV Slovenija dejal, da se zahvaljuje za podporo ter da v drugem krogu pričakuje podporo vseh Mariborčank in Mariborčanov. Računa tudi na podporo ene od levih strank. "Ne glede na strankarsko pripadnost sem vedno dajal prednost interesom mesta in ne stranki," je še dodal.

Sovič o barvitosti kampanje
Poraženec Boris Sovič je kampanjo označil kot barvito in meni, da so pomemben del odigrali mediji.

V Mariboru zmaga desnih kandidatov