Klokočovnikovi privrženci zanikajo odgovornost za napad na stavbo v kateri so prostori večih strank, tudi SD-ja in SDS-a, Foto: RTV SLO
Klokočovnikovi privrženci zanikajo odgovornost za napad na stavbo v kateri so prostori večih strank, tudi SD-ja in SDS-a, Foto: RTV SLO
Breda Pečan
Pečanova naj bi bila v stiku z ljubljanskim vodstvom stranke. Foto: RTV SLO
Pečanova je protikandidata stranke Izola je naša premagala za 2 glasova. Foto: EPA

Obsojam nasilno izražanje volje in uporabo nasilja v politične namene, ne glede na to, kdo in proti komu je tak način uporabil.

Lojze Peterle


Kot je za MMC povedala tiskovna predstavnica policije Anita Leskovec, je bila na poslopje odvržena neznana snov, pri čemer ni potrdila, ali gre za molotovko. Policija še preiskuje okoliščine incidenta, v katerem je nastala manjša gmotna škoda, poškodovano je pročelje stavbe, ranjenih pa ni bilo.

Incident se je zgodil kmalu za tem, ko je izolska volilna komisija zavrnila ugovor županskega kandidata Tomislava Klokočovnika (Izola je naša) zoper štetje glasov. Za dva glasova ga je premagala Breda Pečan iz SD-ja.

Poškodovana fasada in okno
Vodja kabineta izolske županje Brede Pečan, Danilo Markovčič, je za MMC potrdil, da se je ponoči zgodil vandalizem na stavbo na Plenčičevi 3 v Izoli, ki je v občinski lasti. Neznanci naj bi na stavbo vrgli molotovki, pri čemer sta bila poškodovana fasada in okno ene izmed političnih strank, ki imajo sedež v stavbi.

Kot lastnik stavbe je občina o dogodku obvestila pristojne oblasti, na kraj dogodka pa je odšel tudi eden izmed občinskih predstavnikov, ki je prisostvoval ogledu in oceni škode.

Grožnja s pištolo Klokočovnikovemu bratu
Po poročanju izolskega odbora SDS-a pa to ni osamljen izgred v Izoli. V sredo je namreč moški s pištolo, prislonjeno na čelo, grozil bratu Tomislava Klokočovnika, Georgu.

Vsi obsojajo nasilje
Odzivi na nasilno dogajanje se kar vrstijo. Borut Pahor je v imenu SD-ja napovedal, da je za petek sklicana seja predsedstva SD-ja. "Sam sem v stalnem stiku z našimi lokalnimi voditelji stranke v slovenski Istri. Moje izrecno navodilo je, da se stori vse, da se stvari umirijo. Bistveno je ohraniti trezno presojo in preudarnost. Na nestrpnost ni mogoče odgovoriti drugače kot z mirnim in razumnim obnašanjem. Pričakujem, da bodo k temu prispevale tudi vse pristojne ustanove pravne države," je pozval Pahor.

Nasilje so ostro obsodili tudi v SDS-u, pri teh mislih pa se jim je pridružil tudi Lojze Peterle.

Razglašena zmaga Pečanove
Občinska volilna komisija je medtem na podlagi sredinega sklepa, da nepravilnosti, ki bi vplivale na izid županskih volitev, ni bilo, razglasila izid, ki kandidatki SD-ja Bredi Pečan podeljuje drugi županski mandat v občini Izola. Božidar Klokočovnik pa je skladno s svojimi predhodnimi napovedmi še enkrat dejal, da se bo na odločitev občinske volilne komisije pritožil na občinski svet. Že v sredo je dejal tudi, da bo, če bo potrebno, sprožil tudi upravni spor. Na konferenci za novinarje pa je stranka Izola je naša za incident z molotovko obtožila SD, ki naj bi Klokočovnikovi strani s tem dogodek podtaknila.

Obsojam nasilno izražanje volje in uporabo nasilja v politične namene, ne glede na to, kdo in proti komu je tak način uporabil.

Lojze Peterle